Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak bude prílev migrantov pokračovať, v Nemecku bude v roku 2050 toľkoto moslimov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BERLÍN - Podiel moslimov na nemeckom obyvateľstve by sa do roku 2050 mohol zo súčasných asi šesť percent zvýšiť na jedenásť. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil americký výskumný ústav Pew Research Center. Bádatelia vychádzali z predpokladu, že do Nemecka nebudú prichádzať žiadni utečenci a "normálni" prisťahovalci z radov študentov, ľudí hľadajúcich prácu a rodinných príslušníkov budú prichádzať zhruba v rovnakom počte ako v uplynulých desaťročiach.

Slováci sú stále intolerantní, ukázal prieskum: Nechceme bývať vedľa Rómov, ani moslimov

V prípade, že by do Nemecka neprišiel jediný imigrant, žilo by podľa ústavu v roku 2050 v krajine asi deväť percent moslimov. Ak by ich do krajiny prišlo rovnako ako v rokoch 2014 až 2016, bolo by za 33 rokov v Nemecku moslimov dvadsať percent. V roku 2015 prišlo do Nemecka 890.000 migrantov, vlani asi 280.000. Značnú časť z nich tvorili moslimovia z vojnou sužovaných krajín Sýrie a Afganistanu.

Ak sa nevezme do úvahy imigrácia, existujú podľa štúdie v súčasnosti dva hlavné dôvody pre vyšší podiel moslimov v Nemecku v roku 2050. Ich priemerný vek je teraz 31 rokov, zatiaľ čo u ľudí, ktorí vyznávajú iné náboženstvo, alebo sú bez vyznania, je to 47 rokov. Ďalším dôvodom je vyššia miera pôrodnosti u moslimov.

Kým na každú moslimku v Nemecku podľa štatistík pripadá 1,9 dieťaťa, u ostatných žien je to 1,4 dieťaťa. Napríklad v Británii, kde žije mnoho moslimov pôvodom z južnej Ázie, sa ale táto hodnota pohybuje okolo 2,9 dieťaťa u moslimiek a 1,8 u ostatných žien.

Zmena náboženstva nemá na rast počtu moslimov podľa štúdie výrazný vplyv. Medzi rokmi 2010 a 2016 sa po celej Európe svojej viery totiž vzdalo o 60.000 viac moslimov, než koľko ľudí na islam konvertovalo.

Pew Research Center porovnával údaje z niekoľkých európskych krajín. Najviac moslimov podľa štatistík žije vo Francúzsku (5,7 milióna). Ich podiel na francúzskom obyvateľstve predstavuje 8,8 percenta. Na druhom mieste sa umiestnilo Švédsko s 8,1 percentami moslimov v populácii a na treťom Británia s 6,3 percentami. Napríklad v Poľsku činí podiel moslimov na populácii podľa štúdie menej ako 0,1 percenta.

Viac o téme: MoslimoviaObyvateľstvoNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu