Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česko zasiahla šokujúca správa: Zomrel jeden z otcov kupónovej privatizácie

Tomáš Ježek
Tomáš Ježek (Zdroj: archív TASR)

PRAHA - Vo veku 77 rokov zomrel v stredu jeden z "otcov" kupónovej privatizácie - bývalý český politik, ekonóm a pedagóg Tomáš Ježek. Kupónová privatizácia sa začala v Československu uplatňovať po páde komunistického režimu pri transformácii ekonomiky na trhovú. Informáciu priniesol denník Lidové Noviny s odvolaním sa na bývalého disidenta a expremiéra ČR Petra Pitharta, podľa ktorého bol jeho priateľ vážne chorý.

Ježek pôsobil v prognostickom ústave, kde sa stretol s Václavom Klausom, ktorý bol ďalším z tvorcov privatizácie. Za ďalšieho z otcov privatizácie býva označovaný ekonóm Dušan Tříska, pripomenul spravodajský portál Novinky.cz. Podľa Ježka bolo cieľom kupónovej privatizácie zapojiť do transformácie ekonomiky aj bežných ľudí.

Ježek spolu s Klausom a Třískom navrhli po novembri 1989 kupónovú privatizáciu, ktorá prebehla v dvoch vlnách v rokoch 1992 a 1994. Táto metóda predaja štátneho majetku spočívala v tom, že každý občan mohol získať knižku s kupónmi za 1000 korún, ktoré sa následne mohli vymeniť za akcie štátnych podnikov.

K privatizácii a jej uplatňovaniu v praxi sa Ježek vyjadroval aj po mnohých rokoch. "Dnes by som sa už nepustil do diela, ktorého celé zrealizovanie by som nemal úplne v rukách a musel sa spoliehať na ľudí, ktorí vtedy pracovali v špičke federálneho ministerstva financií. Oneskorený a ešte aj koncepčne chybný zákon o investičných spoločnostiach a investičných fondoch bol z ich dielne. Tým sa česká vláda a predovšetkým moje ministerstvo privatizácie dostali do pozície rukojemníkov tejto právnej normy," povedal v roku 2005 na otázku, čo by sa snažil urobiť inak.

Neskôr Ježek privatizáciu kritizoval, pretože podľa neho trh s akciami fungoval príliš dlho bez dozoru. To vrhlo na privatizáciu tieň, keďže mohlo dochádzať s podvodom. Ježek po rokoch povedal, že s Klausom by už znova nespolupracoval.

K úmrtiu sa v stredu vyjadrili aj poprední českí politici. Klausa podľa jeho slov správa zarmútila. "Má veľkú zásluhu na našej ekonomickej transformácii a na úspešnom priebehu a výsledkoch privatizácie," povedal pre server Lidovky.cz. "Mrzelo ma, že sa mi v určitej chvíli začal politicky a neskôr aj ľudsky vzďaľovať a neskoršia zatrpknutosť ma veľmi trápila," dodal Klaus. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka odkázal: "Zomrel človek, ktorý úprimne veril svojej práci a jej zmyslu."

Ježek v roku 1989 spoluzakladal Občiansku demokratickú alianciu (ODA). V roku 1990 ho zvolili za Občianske fórum do Českej národnej rady. V rokoch 1990-1992 pôsobil ako minister pre privatizáciu vo vláde Petra Pitharta. V rokoch 1995-1997 bol členom ODS. Do češtiny preložil niekoľko diel liberálneho ekonóma Friedricha von Hayeka, napríklad Cestu do otroctva.

Viac o téme: Tomáš Ježek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu