Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lode sa stávajú pre migrantov osudnými: Pri pobreží Líbye sa utopilo najmenej 50 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP)

TRIPOLIS - Najmenej 50 migrantov zahynulo počas uplynulých dní pri pobreží Líbye, zatiaľ čo stovky ďalších sa humanitárnym organizáciám a pobrežnej stráži podarilo zachrániť. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Približne 30 mŕtvych tiel vytiahli podľa hovorcu líbyjskej pobrežnej stráže v sobotu záchranári z vody po tom, ako sa loď plná migrantov prevrhla pre silný vietor. K nehode, pri ktorej zároveň zachránili asi 44 migrantov, došlo zhruba 60 kilometrov východne od Tripolisu. Krátko na to zachytili v rovnakej oblasti loď s vyše 110 migrantmi, ktorých následne vrátili nazad do Líbye. 

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) agentúre DPA povedal, že približne 20 migrantov sa utopilo po tom, ako v noci na štvrtok vypadli z preplneného člna. Zachránených previezli v sobotu do mesta Augusta na Sicílii. Podľa údajov talianskej pobrežnej stráže a viacerých humanitárnych organizácii bolo od stredy v Stredozemnom mori zachránených vyše 1110 ľudí. 

Líbya sa pre migrantov smerujúcich do Európy stala jedným z hlavných tranzitných bodov, keďže pašeráci využili chaos po povstaní z roku 2011, keď bol zvrhnutý autoritársky vodca Muammar Kaddáfí. V tejto veľkej severoafrickej krajine však pôsobia súperiace vlády a parlamenty, ale skutočnú moc majú početné ozbrojené oddiely, z ktorých mnohé zarábajú na pašovaní ľudí a na obchodovaní s nimi.

Viac o téme: MigrantiLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu