Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krutý test žien pri vstupe do armády: Ak chce byť vojačka, musí dokázať svoje panenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

JAKARTA - Indonézska armáda a polícia u uchádzačiek stále vykonáva test panenstva, hoci ho Svetová zdravotnícka organizácia pred tromi rokmi označila za vedecky nepodložený, napísala agentúra AP. Medzinárodná organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW) túto praktiku, ktorá býva vykonávaná pod zásterkou psychologického vyšetrenia, označila za "krutú a diskriminačnú".

Stále viac dievčat predáva panenstvo cez internet: Tieto panny ponúkajú svoju poctivosť

"Skutočnosť, že indonézska vláda naďalej toleruje, že bezpečnostné zložky vykonávajú hrubý 'test panenstva', je prejavom otrasného nedostatku politickej vôle chrániť práva indonézskych žien," konštatovala Nisha Variaová z HRW. Organizácia vyzvala indonézskeho prezidenta Joka Widoda, aby polícii a armáde nakázal s praktikou skoncovať.

Testy na určenie toho, či má záujemkyňa o prácu u bezpečnostných zložiek neporušenú panenskú blanu, sú v Indonézii podľa HRW dlhodobou praxou. Organizácia uviedla, že ženy, ktoré testom "neprešli" neboli síce nutne penalizované, ale všetky adeptky túto invazívnu procedúru charakterizovali ako bolestivú, ponižujúcu a traumatickú.

Prezident Joko Widodo
Zobraziť galériu (2)
Prezident Joko Widodo  (Zdroj: SITA/AP)

HRW uviedla, že v niektorých prípadoch musia test podstupovať aj snúbenice vojenských dôstojníkov a obdobné vyšetrenie zdokumentovala u bezpečnostných zložiek v Egypte, Indii a Afganistane. Organizácia tiež vystupuje proti hlasom, ktoré požadujú, aby test panenstva museli povinne absolvovať aj indonézske školáčky.

Odborníci poukazujú na to, že podobné testy panenstva sú nepresvedčivé. Podľa lekárov môže totiž byť panenská blana narušená aj radom nesexuálnych aktivít, vrátane jazdy na koni, gymnastiky a fyzickej práce.

Viac o téme: Test ArmádaPanenstvoPolícia Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu