Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Američania hlásia úspešné nálety: Lietadlá zničili už 22 laboratórií Talibanu na výrobu drog

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Americké a afganské lietadlá počas náletov v provincii Helmand na juhu Afganistanu zničili už 22 zariadení na výrobu drog. Uviedol to v stredu hovorca afganského ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa hovorcu ide o bilanciu za posledné štyri dni. Americké a afganské lietadlá odštartovali v nedeľu letecké útoky na výrobne drog v rámci novej americkej stratégie boja voči fundamentalistickému hnutiu Taliban. Cieľom operácie je odrezať toto hnutie od zdrojov financovania.

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) a afganská vláda nedávno vo svojej správe uviedli, že produkcia ópia v Afganistane sa v tomto roku oproti vlaňajšku takmer zdvojnásobila a o 63 percent sa zvýšil aj počet polí s makom siatym, z ktorého nedozretých makovíc sa ópium získava.

Provincia Helmand je baštou hnutia Taliban a súčasne strediskom výroby drog v Afganistane; produkuje sa tam 80 až 90 percent svetovej výroby ópia. Odhaduje sa, že talibovia zarábajú na produkcii ópia a pašovaní drog 200 až 400 miliónov dolárov ročne. 

Viac o téme: DrogyAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu