Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nekompromisný postoj: Mugabe by mal okamžite odstúpiť, tvrdí jeho odvolaný viceprezident

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi, Ben Curtis)

HARARE - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe by mal okamžite odstúpiť. Vyhlásil to v utorok jeho nedávno odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý je považovaný za pravdepodobného nástupcu 93-ročného Mugabeho na čele tejto juhoafrickej krajiny.

Mnangagwa vo vyhlásení taktiež uviedol, že sa v súčasnosti nenachádza v Zimbabwe a do krajiny sa nevráti, pokým nebude "presvedčený o vlastnej osobnej bezpečnosti". Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie pred dvoma týždňami, čo viedlo k politickej kríze v Zimbabwe, pri ktorej armáda umiestnila prezidenta do domáceho väzenia a fakticky prevzala moc v krajine.

Dlhoročný vodca krajiny je počas rokovaní o východisku z krízy čoraz viac izolovaný. Jeho rezignáciu a nástup Mnangagwu žiada aj vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF), ktorá chce na utorňajšom zasadnutí parlamentu iniciovať proces odvolávania Mugabeho - tzv. impeachment.

Mugabe odmietol ultimátum ZANU-PF, aby sa do pondelka vzdal funkcie, a na utorok zvolal zasadnutie svojho kabinetu. Strana však jeho ministrov vyzvala, aby toto stretnutie bojkotovali a namiesto toho prišli na rokovania v straníckom ústredí, kde budú pripravovať impeachment. Mnangagwa má podporu armády a vplyvného združenia vojnových veteránov. Obe tieto organizácie sa obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

"Zimbabwianske bezpečnostné a ozbrojené zložky sú potešené novým vývojom, ktorého súčasťou je aj kontakt medzi prezidentom a ... Mnangagwom, ktorý by mal čoskoro prísť do krajiny," uviedol na tlačovej konferencii v Harare veliteľ zimbabwianskych ozbrojených síl Constantino Chiwengathe. 

"Stretnutia s prezidentom ... prebiehali v atmosfére vzájomnej úcty... S prezidentom sme absolvovali ďalšie konzultácie, aby sme sa dohodli na riešení situácie, ktorá v krajine vládne," dodal Chiwengathe.

Viac o téme: ZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu