Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpov projekt namočený v organizovanom zločine: Pranie peňazí, ruská mafia a drogy!

Jeden z Trumpových projektov je namočený do organizovaného zločinu Zobraziť galériu (7)
Jeden z Trumpových projektov je namočený do organizovaného zločinu (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais, Matt Rourke, YouTube)

WASHINGTON/PANAMA CITY - Prezident Spojených štátov Donald Trump zrejme bude čeliť ďalšiemu škandálu. Investori, zákazníci a majitelia apartmánov Trumpovho hotela a veže v Paname majú hlboké prepojenie na organizovaný zločin a obchodovanie s drogami. Odhalilo to spoločné vyšetrovanie agentúry Reuters a portálu NBC News. Trump sa od zistení dištancuje, nie je totiž vlastníkom budovy, no tá stále nesie jeho meno.

The Trump Ocean Club International Hotel and Tower sa tiahne nad zálivom mesta Panama City. Táto 70-poschodová budova, ktorá nesie Trumpovu značku, je tvarovaná do tvaru plachetnice a patrí k najvyšších budovám v Latinskej Amerike. Trumpov prvý medzinárodný hotelový podnik otvorili v roku 2011. Nachádzajú sa v ňom apartmány, hotelové izby a kasíno.

 

Trumpov projekt namočený v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Táto budova bola odvážnym a lukratívnym projektom Trumpovej značky, ktorý mu v posledných troch rokoch zarobil na poplatkoch za spravovanie a licenčných poplatkoch okolo 13,9 milióna dolárov. Kým cez deň bola budova svedectvom Trumpovho úspešného obchodu za milióny, v noci sa diali zaujímavé veci.

Pranie peňazí, ruská mafia a obchody s drogami

V noci boli totiž svetlá na budove vypnuté, reštaurácie boli opustené a chodby boli tiché. Mrakodrap sa zdal byť ľudoprázdny, vyzeral ako temná veža. Ukázalo sa totiž, že mnoho majiteľov apartmánov neplánovalo využiť kúpu na to, aby tam bývali, ale aby prepierali nelegálne peniaze - peniaze ruskej mafie, drogových kartelov alebo ich využívali na pašovanie peňazí. 

Trumpov projekt namočený v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Spoločné vyšetrovanie Reuters a NBC News, ktoré publikovali v piatok, spolu so správou neziskovej organizácie Global Witness tvrdí, že mrakodrap s Trumpovým menom mal silné napojenie na medzinárodný organizovaný zločin.

Trumpova dcéra mala získať skúsenosti, skončilo to podvodmi a korupciou

Ďalšie detaily správy odhaľujú, ako budúc prezident dal tento projekt na starosti svojej dcére Ivanke Trumpovej, aby získala skúsenosti v obchodoch s nehnuteľnosťami. Skončilo to však tým, že sa na obchodoch podieľali ľudia obvinení z podvodu, korupcie či únosov.

Trumpov projekt namočený v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Keď Ivanka Trumpová prišla v roku 2006 do Panamy, aby sa o projekt postarala, brazílsky obchodník s nehnuteľnosťami Alexandre Ventura Nogueira mal už pripravené obchodné pole. V tom čase vlastnil Ventura Nogueira len malú spoločnosť, napriek tomu Trumpovej dcére povedal, že dokáže predať apartmány vo vtedy ešte len navrhovanom mrakodrape za trikrát takú cenu, ako sa bežne v Paname predávajú. Dôvodom bolo Trumpove meno, ktoré bolo na budove podľa licenčnej dohody napriek tomu, že Trumpova organizácia nebola skutočným vlastníkom ani developerom budovy.

Jeden z Trumpových projektov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais, Matt Rourke, YouTube)

Ventura Nogueira potvrdil, že sa s Ivankou Trumpovou dohodli na tejto výzve. Pokiaľ by dokázal Ventura Nogueira predať apartmány tak ľahko, ako povedal a za takú cenu, stal by sa hlavným predajcom v rámci projektu. "Dohoda znela, aby som za týždeň predal 100 apartmánov," povedal Ventura Nogueira

Nikto sa na peniaze nepýtal

Ventura Nogueira, ktorý ako partner Trumpovcov priťahoval nových kupujúcich do Trumpovej veže v Panama City, povedal NBC, že Trumpovci ani ostatní zapojení do projektu netušili, že do obchodu sa dostali aj tieňoví investori. Rovnako však priznal, že nikto nepýtali žiadne otázky. 

Trumpov projekt namočený v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

"Mal som niekoľko zákazníkov s pochybným pozadím," povedal Ventura Nogueira. Hovoril síce pred kamerami NBC, no bol maskovaný a vysielal z anonymného európskeho mesta. "Nikto sa ma na nič nepýtal. Banky sa nepýtali, developeri sa nepýtali a ani Trumpova organizácia sa ma na nič nepýtala. Nikto sa nepýtal, kto sú tí zákazníci, odkiaľ pochádzajú peniaze a podobne," povedal Ventura Nogueira.

Trumpova rodina budovú nevlastní, no nesie zodpovednosť

Vyšetrovanie však ďalej dokazuje, že Trumpova rodina alebo Trumpova organizácia sa priamo na ilegálnych aktivitách tohto projektu nepodieľala. Rodina vraj netušila ani o pozadí týchto klientov, ktorí majú prepojenia na organizovaný zločin. Trump okamžite reagoval a jeho organizácia vydala prehlásenie. Od Panamského projektu sa dištancoval.

Jeden z Trumpových projektov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais, Matt Rourke, YouTube)

"The Trump Organization nebola majiteľom, developerom alebo predajcom projektu Trump Ocean Club Panama. Kvôli limitovanej úlohe v projekte, spoločnosť nebola zodpovedná ani za financovanie projektu a nie je nijakým spôsobom zapletená v predaji bytových jednotiek či v udržiavaní akýchkoľvek realitných maklérov," píše sa vo vyhlásení. Je pravdou, že Trumpova organizácia nevlastní budovu, no ponúklo budove svoju značku v rámci licencie s cieľom zvýšiť predaj.

Napriek tomu však právni experti, ktorých kontaktovala agentúra Reuters tvrdia, že Trump sa mal pýtať na pôvod peňazí či pozadie svojich klientov. Pretože je Panama vnímaná ako "vysoko skorumpovaná", tí, ktorí tam podnikajú, by mali vykonávať kontroly tých, ktorí sa na ich projektoch podieľajú. Povedal to Arthur Middlemiss, bývalý asistent okresného prokurátora na Manhattane a bývalý šéf globálneho protikorupčného programu spoločnosti JP Morgan. "Ak tak neurobia, riskujú, že podľa amerického práva budú zodpovedný za to, že zatvárajú oči pred nelegálnou činnosťou," povedal pre Reuters.

Viac o téme: Organizovaný zločinRuskoDonald TrumpWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu