Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pápež adresoval svetovým lídrom poriadne tvrdé slová: Toto je zvrátené!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi/Pool Photo via AP)

RÍM - Pápež František vo štvrtok varoval pred štyrmi "zvrátenými prístupmi" ku klimatickým zmenám: pred popieraním problému, ľahostajnosťou, pohodlnou rezignáciou i slepou dôverou v technologické riešenia.

Uvádza sa to v posolstve k účastníkom 23. konferencie zmluvných strán Rámcovej dohody OSN o zmene klímy (COP 23), ktorá sa v piatok skončí v Bonne.

František vo svojom posolstve znova privítal prijatie Parížskej dohody o klíme pred dvoma rokmi i rýchlosť, s akou ju ratifikovali jednotlivé štáty. Podľa neho táto dohoda vytýčila jasný prechod smerom k modelu ekonomického rozvoja so zníženým až nulovým využívaním fosílnych palív.

Pápež pripomenul, že toto úsilie si vyžaduje väčšiu angažovanosť štátov, pričom niektoré z nich by sa mali ujať roly lídra v tomto prechodnom období. Bez toho, aby niekoho konkrétne menoval, pápež kritizoval štáty, ktoré sa vzdialili od Parížskej dohody. František zdôraznil nutnosť zachovať súčasnú mieru vôle k spolupráci.

Pápežovo posolstvo obsahuje aj upozornenie na úzku spojitosť medzi bojom za klimatické zmeny a potláčaním chudoby, informoval Vatikánsky rozhlas.

Dodal tiež, že "nie je možné obmedzovať sa len na ekonomické a technologické riešenia". Podľa jeho názoru je dôležité a nutné brať do úvahy aj etické a sociálne hľadiská spojené s novým rozvojovým modelom a jeho dôsledky v krátkodobej, strednodobej a dlhodobej perspektíve.

Odporučil tiež venovať väčšiu pozornosť výchove a presadzovaniu ekologicky ústretovejšieho životného štýlu a budovaniu atmosféry vhodnej pre otvorený dialóg, ktorý by prepájal rôzne dimenzie parížskej klimatickej dohody. Konkrétne by malo ísť o šírenie povedomia o zodpovednosti za náš spoločný domov.

V závere svojho posolstva pápež vyzval účastníkov COP 23, aby v rámci boja proti klimatickým zmenám prijali "skutočne efektívne rozhodnutia", prispeli k boju proti chudobe a "skutočne integrálnemu ľudskému rozvoju".

Konferencia COP 23 sa síce koná v Nemecku, ale jej oficiálnym hostiteľom je Fidžijská republika, ktorý bola aj prvým signatárom Parížskej dohody. Pápežovo posolstvo je preto adresované práve fidžijskému premiérovi Frankovi Bainimaramovi.

Viac o téme: Pápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu