Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump sa pochválil priateľstvom s krvavým prezidentom: S Dutertem máme skvelý vzťah

Donald Trump a Rodrigo Duterte Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/AP)

MANILA - Americký prezident Donald Trump má podľa vlastných slov so svojím filipínskym kolegom Rodrigom Dutertem "skvelý vzťah". Vyjadril sa tak po ich dlho očakávanej schôdzke vo filipínskom hlavnom meste Manila.

Nie je však jasné, či sa obaja lídri rozprávali aj o porušovaní ľudských práv v tejto ázijskej krajine. Predchádzajúca americká vláda totiž ostro odsudzovala Duterteho vojnu proti drogám, ktorá si vyžiadala už takmer 4 000 obetí a údajne podkopáva základné ľudské práva.

Prvé stretnutie Trumpa a Duterteho, ktoré sa konalo počas summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), bolo pozorne sledované, keďže ani jeden z prezidentov si nezvykne klásť servítku pred ústa. Počas následného súkromného stretnutia sa podľa americkej strany téma ľudských práv krátko objavila v rámci diskusie o vojne proti drogám, Biely dom však detaily neposkytol. Hovorca filipínskeho prezidenta naopak povedal, že sa o tejto téme nehovorilo.

Donald Trump a Rodrigo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trumpova návšteva Filipín je poslednou v rámci jeho turné po Ázii, ktoré zahŕňalo tiež Japonsko, Južnú Kóreu, Čínu a Vietnam.

Viac o téme: Donald TrumpRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu