Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zeman napokon nebude mať 17 súperov: Česi skresali počet prezidentských kandidátov

Miloš Zeman, súčasný český prezident
Miloš Zeman, súčasný český prezident (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - V českých prezidentských voľbách má šancu kandidovať maximálne deväť ľudí. Zvyšných 11 záujemcov nespĺňa základné predpoklady, vyplýva z informácií ministerstva vnútra. V januárových priamych voľbách by tak mali súperiť verejne známi uchádzači, napísali v piatok české spravodajské portály Novinky.cz a Ihned.cz.

Ministerstvo rozhodne o kandidátoch, ktorí sa budú môcť volieb skutočne zúčastniť, do 24. novembra. Podľa skorších informácií bolo podaných 20 kandidátnych listín, ale jedna po zákonom stanovenej lehote. Dve z nich podali ženy. Vek všetkých kandidátov bude k 13. januáru, teda k druhému dňu prezidentských volieb, od 41 do 74 rokov.

Štyroch kandidátov navrhla skupina poslancov, z nich jeden, údajne 73-ročný muž, má podpis len jedného poslanca. Dostatočnú podporu poslancov, čiže najmenej 20, oznámili už skôr Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Petr Hannig.

Ďalších troch uchádzačov navrhla skupina senátorov. Podpisy viac ako desiatich senátorov oznámili Pavel Fischer, Marek Hilšer a Mirek Topolánek. Piati predložili petíciu s podpismi občanov, ale dvaja ich mali nedostatočný počet, dokonca len niekoľko. Vyše 50.000 podpisov občanov získali podľa dostupných informácií súčasný prezident Miloš Zeman, ďalej Jiří Drahoš a Michal Horáček.

Informácie poskytla Klára Pěknicová z tlačového oddelenia českého ministerstva vnútra. Zvyšných osem záujemcov nepredložilo ani petíciu, ani podporu zákonodarcov, dodal portál Novinky.cz.

Viac o téme: Prezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu