Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zeman s jasným odkazom: Kým budem prezidentom, predčasné voľby do snemovne nebudú

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v piatok na záver trojdňovej návštevy Olomouckého kraja zopakoval, že prípadné predčasné parlamentné voľby by považoval za urážku voličov a prejav neschopnosti politikov dohodnúť sa.

"Kým budem prezidentom, predčasné voľby nebudú", formuloval Miloš Zeman, ktorý sa v blížiacich sa prezidentských voľbách bude uchádzať o znovuzvolenie. Informoval o tom internetový server iDNES.cz. Najvyšší český predstaviteľ, ktorý pred časom zožal kritiku za vyjadrenia v TV Barrandov, že by nechal vládnuť Andreja Babiša i bez dôvery, ak by aj tretí pokus o vytvorenie novej českej vlády nebol úspešný, následne mierne korigoval svoje slová, že to bolo myslené so zveličením.

Podľa jeho slov na tlačovej konferencii v Jeseníku sa asi 99 percent oslovených občanov počas návštevy Olomouckého kraja vyjadrilo proti predčasných voľbám a posilnilo v ňom odhodlanie zabrániť im. Až po ukončení stretnutí s predstaviteľmi politických strán zastúpených v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR bude prezident podľa vlastných slov schopný posúdiť, či je možné zostaviť "koalíciu ochotných".

Miloš Zeman ostro kritizoval ostatnými stranami odmietnutú iniciatívu lídra TOP 09 Miroslava Kalouska o zablokovanie volieb predsedu snemovne so zámerom znemožniť vymenovanie nového premiéra. Podľa správ elektronických médií sa český prezident poďakoval v piatok aj za stredajší zákrok polície v Lipníku nad Bečvou, kde muži zákona zadržali počas protestnej akcie desiatok ľudí zvukára zodpovedného za púšťanie nahrávky skladby Modlitba pro Martu. Mužovi, ktorý strávil na policajnom okrsku potom 150 minút, hrozí pokuta až 15.000 Kč.

Miloš Zeman sa podľa vlastných slov domnieva, že zákon bol v súlade so zákonom o slobode zhromažďovania a bol adekvátny. Navyše dodal, že osobne má spomínanú pieseň rád, ale v danom prípade "to nebola Modlitba pro Martu, ale rev, kakofónia, ktorá úplne prerušila úvodné vystúpenie starostu Lipníka."

Predtým zaznelo na margo postupu polície v ČR množstvo kritiky a jeho vyšetrovanie na úrovni rezortu vnútra je v plnom prúde. Spoločnosť na obranu nespravodlivo stíhaných považuje policajný zásah v Lipníku nad Bečvou za neprimeraný, protiprávny a za narušenie ústavného poriadku a vyslovila sa za jeho preskúmanie orgánmi činnými v trestnom konaní.

Viac o téme: PrezidentKritikaZostavenie vládyAndrej BabišČeská republikaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu