Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Saakašvili proti Porošenkovi: Požaduje ústavnú obžalobu prezidenta Ukrajiny

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalý gruzínsky prezident a súčasný ukrajinský opozičný činiteľ Michail Saakašvili v stredu vyhlásil, že hodlá spustiť proces "ľudovej obžaloby" ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ak zákonodarcovia nebudú konať. Informovala o tom agentúra TASS.

"Kľúčovou požiadavkou v tejto fáze je zákon o obžalobe ukrajinského prezidenta. Ak sa však legislatívny zbor nebude mať k činu, navrhujem spustenie ľudovej obžaloby so začiatkom 3. decembra. Nech o tom rozhodnú ľudia," uviedol Saakašvili, ktorý je aj bývalým gubernátorom Odeskej oblasti.

Saakašvili zároveň navrhuje ďalší pochod za schválenie zákonov o protikorupčnom tribunáli a obžalobe. "Parlament bude rokovať na budúci týždeň. Ukážme im, že nás je mnoho a že neotáľame. Nebudeme len tak postávať, budeme pochodovať, naše rady sa budú rozrastať," dodal.

Demonštranti od 17. októbra táboria pred budovou ukrajinského parlamentu a dožadujú sa prijatia zákonov umožňujúcich odobratie poslaneckej imunity, vytvorenie protikorupčného súdu, novelizáciu volebných zákonov a schválenie zákona o ústavnej obžalobe (impeachmente) prezidenta.

Viac o téme: UkrajinaMichail SaakašviliPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu