Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Saakašvili sa bráni pred údajnou pomocou Putinovi: Úprimné slová o ruskom prezidentovi

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorého v utorok zatkla ukrajinská tajná služba, no podarilo sa mu z jej zajatia vyslobodiť, ostro odmietol obvinenia, ktoré proti nemu zazneli zo strany ukrajinských predstaviteľov. Ukrajinskí vyšetrovatelia sa podľa správ, ktoré prenikli do médií, chystajú Saakašviliho obviniť, že pracuje v záujme ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Nie je väčšieho nepriateľa Putina v celom bývalom Sovietskom zväze, ako som ja," vyhlásil Saakašvili pred budovou parlamentu, kam prišiel aj so stovkami svojich podporovateľov po tom, ako sa mu podarilo uniknúť z policajného auta. Saakašvili vyzval opätovne na odstúpenie súčasného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a pred svojimi priaznivcami v centre Kyjeva emotívne vyhlásil, že za slobodu na Ukrajine by položil život.

Saakašviliho v utorok ráno zatkla ukrajinská tajná služba SBU za údajné "napomáhanie zločineckej organizácii". Zásah na streche jeho domu prilákal stovky jeho stúpencov, ktorí zablokovali priľahlé ulice. Ľudia protestujúci proti jeho zatknutiu niekoľko hodín bránili v odchode policajnej dodávke, do ktorej Saakašviliho zavreli. SBU po troch hodinách prišla na pomoc poriadková polícia, no ani jej sa nepodarilo dav od auta odohnať. Saakašvilimu sa pri tomto rozruchu podarilo z vozidla dostať na slobodu.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

Americké veľvyslanectvo sa chce vyhnúť násiliu

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve v utorok informovalo, že sleduje situáciu v súvislosti so zadržaním exgubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho. Všetky zainteresované strany veľvyslanectvo súčasne vyzvalo, aby sa snažili zmierniť napätú situáciu a vyhli sa násilnostiam. Ambasáda súčasne deklarovala, že očakáva operatívne prešetrenie Saakašviliho prípadu, a to v súlade s ukrajinskými zákonmi, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na sieti Twitter.

Táto výzva súvisí so zmareným pokusom o Saakašviliho zadržanie, po ktorom sa na námestí pred parlamentom zišlo 1000-4000 jeho stúpencov. Demonštranti od poslancov žiadajú, aby prijali zákon o impeachmente. Prokuratúra Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka.

V utorok dopoludnia sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Polícia ho neskôr zadržala, vyviedla z domu, posadila do policajného auta a snažila sa ho odtiaľ odviezť. Saakašviliho prívrženci jej v tom však zabránili - zorganizovali protest, zablokovali auto a prezerali na ňom pneumatiky. Následne Saakašviliho silou vyslobodili z policajného mikrobusu. Dav ľudí na čele so Saakašvilim sa potom presunul ulicami Kyjeva pred budovu parlamentu.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po tom, čo v úrade prezidenta pracoval takmer desať rokov. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že jeho snahy o vykorenenie korupcie blokujú ukrajinské úrady.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde. Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.

Viac o téme: Vladimir PutinMichail Saakašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu