Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hawking varuje ľudstvo pred zničením: Už sme prekonali bod, z ktorého nie je návratu!

Hawking varuje ľudstvo pred zničením: Už sme prekonali bod, z ktorého nie je návratu! Zobraziť galériu (4)
Hawking varuje ľudstvo pred zničením: Už sme prekonali bod, z ktorého nie je návratu! (Zdroj: vo)

CAMBRIDGE - Najuznávanejší vedec 21. storočia prehovoril o hroziacom nebezpečenstve, ktorému budeme v budúcnosti čeliť. Podľa vedca nás môže postihnúť mentálna deštrukcia – naše mysle nahradí umelá inteligencia, ktorá bude dokonca ešte výkonnejšia ako biologický mozog.

Hawking nahlas vyjadril svoje obavy o budúcnosť ľudstva pre časopis Wired. "Bojím sa, že umelá inteligencia jedného dňa ľudí úplne nahradí. Ak ľudia dokážu vytvárať počítačové vírusy, niekto raz vytvorí aj umelú inteligenciu, ktorá sa sama zdokonaľuje a šíri ďalej. Bude to nová forma života, ktorá bude schopnejšia ako samotní ľudia.“

Hawking varuje ľudstvo pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vo)

Profesionálny vedec sa prihovoril aj mladým ľuďom, aby sa snažili viac rozvíjať svoje vedomosti z okruhu vedy. Veľký dôraz kladie aj na vesmírne témy, o ktoré by sa mali zaujímať predovšetkým mladšie ročníky. Hawking zastáva názor, že vo vesmíre spočíva naša budúcnosť.

"Mám strach z toho, že sme sa dostali do bodu, kedy sa už nedokážeme vrátiť späť. Naša zem pre nás začína byť priveľmi malá, globálna populácia ľudstva rastie rapídnou rýchlosťou a všetci sme vo veľkom ohrození seba-deštrukcie,“ varoval Hawking.

Hawking varuje ľudstvo pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vo)

Nie je to dávno, približne pred rokom, čo vedec dal do popredia myšlienku, že umelo vyprodukovaná inteligencia buď úplne zahubí, alebo totálne zmení celú našu civilizáciu.

Počas svojho rečníckeho prejavu na anglickej univerzite v Cambridge povedal: "Verím, že neexistuje až taký veľký rozdiel medzi tým, čo dokáže biologický mozog a čo dokáže počítač. Z toho vyplýva, že počítače sa teoreticky môžu vyrovnať samotnej ľudskej inteligencii – a dokonca ju aj prekonať.“

Na túto myšlienku nadväzuje aj jeho ďalšie tvrdenie: "Pravdepodobné výhody vytvárania umelej inteligencie sú obrovské. Nevieme presne odhadnúť, čo všetko by sme mohli dokázať, ak budú naše mysle zosilnené touto umelou inteligenciou.“

Svoje tvrdenie ešte rozvinul teóriou, v ktorej tvrdí že "možno s nástrojmi tejto novej formy života budeme vedieť zvrátiť drvivú väčšinu škôd, ktoré sme prirodzenému svetu spôsobili. Samozrejme, sa budeme pokúšať zlikvidovať čo najviac chorôb a zminimalizovať aj chudobu. Všetky stránky našich životov sa zmenia. Úspech pri vytváraní umelej inteligencie môže pre ľudstvo znamenať najväčšiu udalosť v histórii našej civilizácie,“ uzavrel tvrdenie profesionálny vedec.

Viac o téme: VedecStephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu