Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väčšia hrozba pre ľudstvo ako atómová vojna?! Stovka významných vedcov varuje, zastavme to!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Viac ako 100 popredných technologických expertov, vrátane miliardárov a šéfa spoločnosti Tesla Elona Musku, vyzvalo OSN, aby zakazovala vývoj takzvaných "robotových zabijakov". Experti na umelú inteligenciu varujú vo svojom liste pred treťou revolúciou v boji a hovoria, že "smrtiacou autonómnou" technológiou je Pandorina skrinka. Je dôležité konať včas a zakázať používanie umelej inteligencie pri obsluhe zbraní.

"Keď sa vyvinú tieto metódy, rozsah možných ozbrojených konfliktov sa výrazne rozšíri a rýchlosť, ktorou sa takéto prípady budú môcť odohrať, ďaleko presiahne ľudské chápanie," hovoria odborníci. "Môžu to byť teroristické nástroje, zbrane, ktoré tyrani a teroristi používajú proti nevinným ľuďom," píše sa ďalej.

Tón listu, ktorý podpísalo 116 priekopníkov vo vývoji umelej inteligencie, je naliehavý. Podľa nich už nie je veľa času a so začatím takejto diskusie nie je radno otáľať, pretože keď sa otvorí slávna Pandorina skrinka, bude ťažké ju znovu uzavrieť.

Spojenie umelej inteligencie a zbraní označujú experti za nemorálne. Vyzývajú preto OSN, aby bol tento typ zbraní prostredníctvom Dohovoru Organizácie Spojených národov zakázaný alebo používania niektorých konvenčných zbraní (CCW) obmedzené.

Okrem listu Musky podpísal list aj podpredseda spoločnosti DeepMind Technologies Mustafa Suleyman. Spoločnosť sa zaoberá umelou inteligenciou a kúpila ju spoločnosť Google. Dohovor OSN o moderných autonómnych zbraniach, ktorý sa má konať dnes, bol odložený na november. V minulosti už bol diskutovaný zákaz vývoja takzvaných robotov zabijakov OSN.

V roku 2015 napísalo viac ako 1 000 vývojárov a vedcov varovanie o nebezpečenstvách spojených s touto technológiou. Vtedy sa pod text podpísal britský astrofyzik Stephen Hawking, spoluzakladateľ Apple Steve Wozniak, ako aj Elon Musk.

Takzvaní roboti zabijaci sú plne samostatnou zbraňou schopnou vybrať cieľ a napadnúť ho bez ľudskej angažovanosti. Doteraz tento typ zbrane neexistuje, ale vďaka technologickému pokroku sa môže čoskoro stať realitou.

Prívrženci týchto robotov veria, že súčasné vojnové zákony sú dostatočné na vyriešenie situácie, ak sa takéto zbrane vyvinú. Naopak, odporcovia tejto technológie sa domnievajú, že roboti zabijaci predstavujú hrozbu pre ľudstvo.

Viac o téme: RobotiUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu