Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Syna egyptského exprezidenta odsúdili za podnecovanie k násiliu: Takýto trest ho čaká

Exprezident Muhammad Mursí
Exprezident Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský súd odsúdil vo štvrtok na tri roky väzenia syna zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Informovala o tom agentúra AP.

Verdikt nad Úsamom Mursím vyniesol súd v meste az-Zakázík v delte Nílu. Syna niekdajšieho egyptského prezidenta zatkli v decembri 2016 pre obvinenia z podnecovania k násiliu. Pri zatknutí mal údajne pri sebe nôž. Úsama Mursí je stále vo väzbe a voči štvrtkovému rozhodnutiu sa môže odvolať. 

V roku 2012 vyhral Muhammad Mursí za podpory organizácie Moslimské bratstvo prvé demokratické prezidentské voľby v Egypte po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete roku 2013 však Mursího zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí. Mursí od svojho zosadenia z funkcie prezidenta čelí viacerým obvineniam - okrem iného bol obvinený zo sprisahania s palestínskym fundamentalistickým hnutím Hamas za účelom destabilizácie krajiny. 

Bývalý prezident je vo väzení, kde si odpykáva 20 rokov väzenia, na ktoré bol odsúdený za násilné potlačenie demonštrácií z roku 2012, keď časť obyvateľov Egypta protestovala proti islamizácii verejného života a politiky v krajine. Egyptský najvyšší odvolací súd zároveň Mursímu v septembri potvrdil trest 25 rokov väzenia za to, že sa ako prezident dopustil vyzradenia štátneho tajomstva. 

Viac o téme: ExprezidentSynVäzenieEgyptKáhiraMuhammad Mursí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu