Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsky parlament prijal rezolúciu proti sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu prijali vo štvrtok rezolúciu, na základe ktorej dôjde k vytvoreniu "pracovnej skupiny nezávislých expertov", ktorá bude riešiť prípady týkajúce sa sexuálneho obťažovania. Informoval o tom dnes agentúra DPA.

Úlohou skupiny bude aj preskúmanie situácie v EP a poskytnutie plnej podpory obetiam počas vyšetrovania v rámci parlamentných postupov alebo postupov miestnej polície. Európsky parlament k uvedenému riešeniu pristúpil po tom, čo sa v médiách objavili správy, že EP je "semeniskom sexuálneho obťažovania".

V rezolúcii, - za ktorú hlasovalo 580 prítomných europoslancov, desiati boli proti a 27 sa hlasovania zdržali - je zakotvená aj "povinnosť všetkých zamestnancov a poslancov EP absolvovať školenie v oblasti zachovávania rešpektu a ľudskej dôstojnosti na pracovisku", ako aj "bezodkladné vyšetrenie nedávnych obvinení zo sexuálneho obťažovania a zneužívania". Na základe rezolúcie bude zavedený aj "dôverný register prípadov" sexuálneho obťažovania. 

Poslanci EP tiež vyzvali členské štáty EÚ, aby preskúmali situáciu v oblasti sexuálneho obťažovania a zneužívania vo svojich národných parlamentoch a prijali náležité opatrenia, uvádza sa v tlačovej správe EP. Cez víkend sa totiž v britskom nedeľníku Sunday Times a vo francúzskom denníku Le Figaro objavili správy, podľa ktorých sa viaceré zamestnankyne EP stali obeťami obťažovania vrátane prípadu, keď jeden z europoslancov pred svojou mladou asistentkou onanoval. 

Viac o téme: PracoviskoSexuálne obťažovanieRezolúciaBruselEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu