Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exprezident Bush zaútočil na Trumpa: Kritizoval izolacionizmus a konšpiračné teórie

George Bush
George Bush (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident George W. Bush zaútočil nepriamo na súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. V prejave na konferencii o medzinárodnej politike v New Yorku kritizoval izolacionizmus, fanatizmus a podliehanie konšpiračným teóriám, ktoré podľa neho začínajú ovládať americkú politiku.

Trumpa v prejave nespomenul ani raz, podľa amerických médií je však jednoznačné, že narážal v prvom rade naňho. Niektoré médiá takto ostré vyjadrenia označujú za prekvapivé, keďže George W. Bush sa doteraz do debaty o Trumpovi príliš nezapájal a zostával nestranný.

"Vidíme, ako sa nacionalizmus mení na nativizmus (ideológia uprednostňujúca záujmy pôvodných obyvateľov pred záujmami prisťahovalcov - pozn.) a zabúda sa na to, akú dynamiku vždy Amerike prisťahovalectvo prinášalo. Vidíme klesajúcu dôveru v hodnotu slobodného trhu a medzinárodného obchodu, zabúdajúc na to, že ruka v ruke s protekcionizmom vždy prichádzajú konflikty, nestabilita a chudoba. Pozorujeme návrat izolacionizmu, a zabúdame na to, že chaos a beznádej na odľahlých miestach priamo ohrozuje americkú bezpečnosť," vyhlásil Bush.

George W. Bush, ktorý bol americkým prezidentom od roku 2001 do roku 2009, kedy ho v Bielom dome vystriedal Barack Obama, otvorene kritizoval aj vzrastajúci fanatizmus a šírenie konšpiračných teórií. "Povzbudzuje sa fanatizmus, naša politika vyzerá byť viac ohrozená konšpiračnými teóriami a úplnými výmyslami," povedal republikánsky exprezident.

Bush sa vyjadril aj k údajnému zasahovaniu Ruska do americkej predvolebnej kampane na strane Trumpa a proti jeho protikandidátke Hillary Clintonovej. Bush ruské zasahovanie - na rozdiel od Trumpa - považuje za fakt. "Ruská vláda si vytvorila projekt, v rámci ktorého chce postaviť Američanov proti sebe," vyhlásil George W. Bush.

Novinári vzápätí zisťovali aj názor prezidenta Trumpa na Bushov prejav, Trump však iba odvetil, že tento prejav nevidel.

Viac o téme: Donald TrumpGeorge Bush
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu