Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tlak USA a EÚ na zastavenie nepomáha: Iránsky program vývoja balistických rakiet sa urýchli

Iránska balistická raketa
Iránska balistická raketa (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

ANKARA - Iránsky program vývoja balistických rakiet sa urýchli napriek tlaku zo strany Spojených štátov a Európskej únie, ktoré požadujú jeho pozastavenie. Vyhlásili to dnes iránske elitné Revolučné gardy, ktoré citovala agentúra Reuters.

"Iránsky balistický raketový program sa rozšíri a bude sa rozvíjať rýchlejšie v reakcii na nepriateľský prístup amerického prezidenta Donalda Trumpa k tejto revolučnej organizácii (gardám)," uvádza sa vo vyhlásení Revolučných gárd. 

Trump minulý týždeň odmietol potvrdiť jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015, čo vyvolalo novú vojnu slov medzi Iránom a Spojenými štátmi. Vyústilo to do silnejúcej nedôvery a nacionalistických nálad u Iráncov.

Šéf Bieleho domu dosiaľ neoznámil odstúpenie od dohody, namiesto toho posunul záležitosť americkému Kongresu, aby o tejto záležitosti rozhodol. Kongres má k dispozícii dva mesiace na to, aby rozhodol o ďalšom postoji USA v tejto otázke.    

Americký prezident tiež poveril ministerstvo financií, aby sprísnilo sankcie uvalené na iránske Revolučné gardy za ich podporu terorizmu a aby zaviedlo sankčné opatrenia voči ich predstaviteľom. V reakcii na Trumpove vyjadrenia iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že Teherán bude plniť záväzky vyplývajúce z dohody, kým to bude v jeho záujme.

Viac o téme: IránBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu