Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie odhalenie: Maltská zabitá novinárka sa vŕtala v medzinárodnej spleti množstva machinácií

Daphne Caruana Galizia Zobraziť galériu (2)
Daphne Caruana Galizia (Zdroj: SITA/AP)

RÍM/VALETTA - Známa maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá zahynula v pondelok 16. októbra pri výbuchu bomby vo svojom aute počas jazdy, sa v maličkej ostrovnej krajine vŕtala v medzinárodnej spleti množstva machinácií.

Malta je známa ako daňový raj, má blízke vzťahy s neďalekou chaotickou Líbyou, kde neplatia zákony, a takisto má legálny, vládny program predaja európskych pasov cudzincom, ktorí nepochádzajú z členských krajín EÚ. To všetko sú len niektoré z tém, ktorým sa v práci venovala Caruanová Galiziová (53), uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Malta, súostrovie v južnej oblasti Stredozemného mora so 440.000 obyvateľmi, je preto veľmi lákavá pre ľudí, ktorí chcú ukryť svoje peniaze, alebo sa už na ich činnosť zameriavajú radary úradov vo vlasti. Malta z toho dôvodu dostala prezývku "ostrov pokladov".

To znamená, že detektívi majú mnoho možností, akým smerom viesť vyšetrovanie v prípade smrti novinárky. Nebude pre nich jednoduché zistiť, kto ju zabil, keď sa viezla v aute po vidieckej ceste. Krátko predtým zverejnila na blogu svoj najnovší článok o bujnení podvodníkov na Malte.

Taliansky denník La Repubblica, ktorého novinári sa stretli v Caruanovou Galiziovou, napísal, že medzi rozpracovanými témami bloggerky bolo v posledných mesiacoch aj miesto Malty v podozrivom gangu nelegálnych obchodníkov s pašovanou líbyjskou ropou.

Viac o téme: VýbuchNovinárkaMaltaDaphne Caruanová Galiziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu