Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyslobodený Kanaďan opisuje zverstvá militantov v Afganistane: Zabili mi dcérku a znásilnili ženu

Joshua Boyle Zobraziť galériu (2)
Joshua Boyle (Zdroj: SITA/AP)

TORONTO - Kanaďan Joshua Boyle, ktorého pred piatimi rokmi zajali v Afganistane militanti napojení na radikálne hnutie Taliban, povedal v piatok po návrate do vlasti, že väznitelia mu zabili malú dcéru a znásilnili manželku. Tzv. Hakkáníovci týmito činmi "zatienili aj vlastnú hlúposť a zlomyseľnosť", ktorú preukázali únosom "pútnika a jeho tehotnej ženy", citovala jeho vyjadrenie agentúra AP.

Boyle priletel do Toronta spoločne so svojou manželkou - Američankou Caitlan Colemanovou - a tromi deťmi len dva dni po tom, čo ich vyslobodili zo zajatia vojaci na území Pakistanu. Dvojica chce teraz v Kanade "vybudovať bezpečné útočisko" pre svojich potomkov, ktoré budú môcť "nazývať domovom".

Všetky tri deti sa narodili Boyleovi a Colemanovej po tom, ako v roku 2012 padli do zajatia v Afganistane. Kanaďan podľa vlastných slov vycestoval do tejto nepokojnej krajiny, aby pomáhal dedinčanom žijúcim "hlboko vnútri územia ovládaného Talibanom".

Informácia, že zadržiavaná dvojica mala i štvrté dieťa, doposiaľ nebola známa. Boyle hovoril pred novinármi v Toronte aj o znásilnení Colemanovej, spáchanom jedným zo strážcov, ktorému asistovali jeho nadriadení. Kanaďan vyzval afganskú vládu, aby zodpovedné osoby postavila pred súd.

Joshua Boyle
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pakistanskí predstavitelia predtým informovali, že vojaci v stredu vyslobodili túto rodinu po krátkej prestrelke s militantmi, ktorí zajatcov presunuli cez hranice z Afganistanu. Podľa Islamabadu bola záchrana možná aj vďaka spravodajským informáciám z Washingtonu.

Pár uniesli v októbri 2012, keď bol na ceste, ktorá ho zaviedla do Ruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Kirgizska a napokon do Afganistanu. Vyslobodenie rodiny privítal aj americký prezident Donald Trump, ktorý ocenil Pakistan za jeho ochotu "urobiť viac pre zaistenie bezpečnosti v regióne".

Viac o téme: ZnásilnenieKanadaTalibanJoshua Boyle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu