Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Útok na zahraničných turistov na bicykloch: Jediný preživší páchateľ dostal doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

DUŠANBE - Súd v tadžickom hlavnom meste Dušanbe odsúdil na doživotie jediného preživšieho páchateľa útoku na zahraničných turistov, ku ktorému došlo v júli na juhu Tadžikistanu. Informovala o tom agentúra AFP.

Odsúdený Husajn Abdusamadov bol vodcom bandy útočníkov, ktorí  29. júla v okrese Dangara ležiacom juhovýchodne od Dušanbe, metropoly Tadžikistanu, autom vrazili do skupiny šiestich zahraničných turistov na bicykloch. Na mieste činu zomreli dvaja občania USA, jeden Holanďan a jeden Švajčiar. Na telách mŕtvych sa našli aj bodné rany. Ďalšia dvaja turisti - zo Švajčiarska a z Holandska - boli pri útoku zranení. Páchatelia útoku z miesta činu ušli. Ministerstvo spresnilo, že útočníci mali po svojej akcii v úmysle prejsť cez štátne hranice.

Podľa agentúry Interfax sa vyšetrovaním zistilo, že šlo o teroristický útok, ktorého cieľom bola destabilizácia situácie v krajine a poškodenie jej mena v zahraničí. Zodpovednosť za útok na skupinu zahraničných turistov prevzala extrémistická organizácia Daeš. Tadžické úrady však deklarovali, že za útokom stojí Strana islamskej obrody (PIVT), ktorá je v krajine považovaná za teroristickú a zakázaná. Útok bol údajne spáchaný na pokyn člena PIVT Nosirhudžiho Ubajdova, po ktorom je v krajine od roku 2015 vyhlásené pátranie.

Po útoku bol zadržaný len vodca zločineckej skupiny Abdusamadov. Ďalších jeho štyroch spolupáchateľov, ktorí kládli ozbrojený odpor, polícia zastrelila. Súdny proces s Abdusamadovom a jeho spoločníkmi sa začal koncom októbra. Pred súd predstúpilo spolu 15 ľudí. Abdusamadov dostal doživotie, dve ďalšie osoby po 16 rokov väzenia a zvyšní 12 boli odsúdení na tresty odňatia slobody v rozpätí od roka do pol druha roka. V tejto skupine odsúdených je aj jedna žena, ktorej súd umožnil odklad výkonu trestu, kým jej dieťa nedosiahne plnoletosť. 

Viac o téme: DoživotieSúd útok TadžikistanDušanbe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu