Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty oznámili vystúpenie z organizácie UNESCO: Môže za to tento štát

Sídlo organizácie v Paríži
Sídlo organizácie v Paríži (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty vystúpia z Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Dôvodom majú byť jej údajné protiizraelské tendencie. Konkrétne má ísť o rezolúcie UNESCO, ktoré Washington považuje za protiizraelské.

Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že zriadi pozorovateľskú misiu, ktorá v organizácii so sídlom v Paríži nahradí ich doterajšie stále zastúpenie. Vedenie UNESCO reagovalo, že odchod Spojených štátov bude stratou pre "rodinu Spojených národov". Šéfka organizácie Irina Boková podotkla, že vystúpenie USA "hlboko ľutuje".

Spojené štáty prestali posielať svoje príspevky do UNESCO už v roku 2011. Reagovali tak na rozhodnutie organizácie poskytnúť plné členstvo Palestíne. Izrael minulý rok zastavil svoju spoluprácu s organizáciou po tom, čo ho pobúrila rezolúcia, v ktorej sa nespomínajú židovské väzby na posvätnú Chrámovú horu v Jeruzaleme.

Medzi pamiatky UNESCO patria okrem mnohých iných napríklad Grand Canyon v USA či starobylé mesto Palmýra v Sýrii.

Izrael nasleduje USA a pripravuje svoje vystúpenie z UNESCO

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vydal pokyn "pripraviť vystúpenie Izraela" z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala o tom dnes britská spravodajská spoločnosť BBC. Izrael tak bude nasledovať príklad Spojených štátov, ktoré dnes oznámili, že k 31. decembru 2018 prestávajú byť členom UNESCO. Ako dôvod uviedli protiizraelské postoje tejto organizácie.

Izraelský premiér dnes toto rozhodnutie USA privítal ako odvážne a morálne a vydal ministerstvu zahraničných vecí pokyn, aby začalo pripravovať vystúpenie Izraela z UNESCO. Podľa Netanjahua sa "UNESCO stala absurdným divadlom, ktoré namiesto toho, aby dejiny chránilo, tak ich skresľuje". Veľvyslanec Izraela pri OSN Danny Danon označil odchod USA z UNESCO za "začiatok novej éry" v Spojených národoch, keď sa "platí" za diskrimináciu voči Izraelu.  

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie. Spojené štáty si však hodlajú ponechať v UNESCO štatút "stáleho pozorovateľa". Washingtonu podľa amerických diplomatických zdrojov vadia predovšetkým rezolúcie UNESCO, na základe ktorých je židovskému obyvateľstvu odopieraný prístup na posvätné miesta, ako aj zmienky tejto organizácie o Izraeli ako o okupačnej sile.

Spojené štáty už začiatkom júla avizovali, že prehodnocujú svoje vzťahy s UNESCO. Stalo sa tak okrem iného aj po tom, ako UNESCO zaradila na zoznam svetových pamiatok i Hebron, ktorý označila za palestínsky. 

USA už UNESCO raz opustili - stalo sa tak v roku 1984 kvôli protizápadnej politizácii a neefektívnemu riadeniu. Do organizácie sa vrátili v roku 2003, avšak už v roku 2011 prestali platiť svoje členské príspevky. Príčinou tohto kroku bolo prijatie Palestínskej samosprávy za člena UNESCO.

Viac o téme: USAUNESCOIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu