Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Objavila sa gigantická mysteriózna diera v Antarktíde: FOTO Vedci nevedia, o čo ide

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: MODIS-Aqua/NASA Worldview)

BRATISLAVA - Ďalší zvláštny úkaz v srdci zamrznutého kontinentu. Objavil sa v Antarktíde a vedci nevedia, ako sa tam dostal. Poznajú síce čiastkové vysvetlenie, ale s definitívnou odpoveďou stále neprišli.

Veľká diera v Antarktíde nedá vedcom spávať. V posledných dňoch sa objavil na zamrznutom kontinente úkaz, ktorý zaujal svetové médiá. Atmosférický fyzik Kent Moore, profesor z Univerzity v Toronte prezradil pre portál motherboard.com tvrdí, že ide o „celkom obdivuhodnú“ dieru. „Vyzerá ako keby ste práve päsťou urobili dieru.“

Podobné úkazy podľa Moorea sa formujú pri pobrežných oblastiach Antarktídy. U novej gigantickej diere je nezvyčajné, že je „hlboko v ľade“ a je výsledkom procesov, ktorým zatiaľ vedci nerozumejú. „Je vzdialená stovky kilometrov od okraja ľadovca. Keby sme nemali satelit, nevedeli by sme, že sa tam nachádza,“ hovorí Moore.

Objavila sa gigantická mysteriózna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MODIS-Aqua/NASA Worldview)

„Stále sa snažíme zistiť, o čo ide,“ dodáva vedec záhadne. Najpravdepodobnejším vysvetlením by bolo zrejme globálne otepľovanie. Podľa Moore to však nebude s vinníkom také ľahké. S istotou môžu vedci konštatovať, že táto diera, nazývaná tiež polynia, bude mať dopad na oceány.

„Keď sa začne roztápať ľad, objaví sa silný kontrast medzi teplotou v atmosfére a oceánu. Toto odštartuje prúdenie,“ tvrdí Moore. Hustejšia a studenšia voda klesne na dno oceánu, zatiaľ čo teplejšia voda smeruje nahor – toto prúdenie môže nechať dieru otvorenú. Vedci majú dnes veľa dát, aby odhalili príčinu výskytu takýchto veľkých dier. Definitívnou odpoveďou ale dnes ešte nedisponujú.

Viac o téme: SnehDieraAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu