Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor, na Slovensko sa valí zima a vetrisko: Pripravte sa na mrazy a nádielku snehu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Prvú poriadnu snehovú kalamitu máme tento rok už za sebou a vyzerá to tak, že čoskoro príde ďalšia nádielka. Do bielej sa však nezahalia iba slovenské hory, kde sa už teraz dá na niektorých miestach lyžovať, ale na svoje si prídu aj milovníci zimy v nížinách. Pre vodičov to však bude znamenať zvýšenú opatrnosť na cestách a výstrahu, že aj poslední oneskorenci by mali svoje autá prezuť na zimné pneumatiky.

VIDEO Ničivá víchrica pustošila Slovensko: Vietor demoloval domy, napadol aj prvý sneh!

"V priebehu piatka začne dochádzať k postupnej zmene v počasí. Nad našu oblasť sa nasunul frontálny systém, ktorý sa tu počas víkendu bude vlniť. Jeho ďalší postup sa tak zastaví a ovplyvní počasie počas nadchádzajúcich hodín. Na našom území preto počas víkendu očakávajte prevažne oblačné až zamračené počasie a na viacerých miestach sa vyskytnú prehánky, či občasný dážď," informuje portál imeteo.sk.

Treba teda rátať s tým, že nás potrápi väčší chlad, no k výraznejšej zmene príde až v nedeľu. Vtedy cez naše územie začne postupovať studený front. V pondelok by sa už maximálne teploty mali pohybovať len od +2 do +7°C, pričom na severe bude len okolo nuly. Ráno sa na severe vyskytnú aj prvé mrazy.

Pracovník Správy mestských komunikácií
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR/Adriána Hudecová)

"Spolu s ochladením začne klesať aj hranica sneženia. V pondelok bude snežiť už od 900 m n.m., na severe už od 600 m n.m. V nasledujúcich dňoch poklesne hranica sneženia aj na 400 m n.m. a snehové vločky sa tak objavia aj v nižších polohách," píše imeteo.sk.

Do pondelka večera môže vo vyšších polohách Slovenska napadnúť 25 až 50 centimetrov nového snehu. Na väčšine územia by malo zase spŕchnuť, píše Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku.

Počas sobotňajšej noci by malo snežiť od výšky 800 až 900 metrov nad morom. "Na severozápade územia a v Tatrách by to už ale mohlo byť od 600 a prechodne aj od 500 metrov," uvádza SHMÚ. V nedeľu v noci (12.11.) bude hranica sneženia posunutá vyššie. Meteorológovia najskôr hovoria o snežení vo výške 800 metrov, postupom času až vo výške 1400 až 1500 metrov nad morom.

Varovanie pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Informuje o tom na svojej oficiálnej internetovej stránke s tým, že výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Brezno a Poprad.

Pozor, na Slovensko sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V polohách nad pásmom lesa sa tu miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Viac o téme: ZimaSnehPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu