Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedia, kto zabil ruského exposlanca Voronenkova: Vraždu si objednal bývalý druh manželky

(Zdroj: SITA/AP/Andrew Kravchenko/Oleksandr Synytsia)

KYJEV - Ukrajinským vyšetrovateľom sa podarilo objasniť vraždu bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy Denisa Voronenkova, ktorý prišiel o život v marci v Kyjeve. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Generálny prokurátor Jurij Lucenko dnes v Kyjeve informoval, že objednávateľom vraždy bol Vladimir Ťurin, bývalý druh Voronenkovej manželky Marije Maksakovej, ktorý bol známy v zločineckých kruhoch a podliehal ruskej tajnej službe FSB. Z prípravy zločinu dnes Lucenko obvinil aj "vedenie FSB" a vodcov "ruského podsvetia", informovala agentúra Interfax.

Motívom vraždy boli podľa Lucenka Voronenkove výpovede pred ukrajinskými vyšetrovateľmi ohľadom udalostí na Ukrajine z rokov 2013-14, ktoré v Moskve vyvolávali obavy. Lucenko pripustil, že svoju rolu mohol zohrať aj vzťah Ťurina a Maksakovovej. 

Lucenko spresnil, že vyšetrovateľom sa podarilo odhaliť celú zločineckú skupinu, prípad uzavreli a odovzdávajú ho súdu. Generálny prokurátor okrem toho uviedol, že Ukrajina požiada Rusko o vydanie objednávateľa Voronenkovej vraždy.

Voronenkova zavraždili 23. marca tohto roku v centre Kyjeva. Vykonávateľa vraždy, Pavla Paršova, v následnej prestrelke zranil Voronenkovov osobný strážca. Paršov zraneniam podľahol po prevoze do nemocnice. Vyšetrovaním sa zistilo, že mal štyroch komplicov - občanov Ukrajiny. Jedného z nich - Jaroslava Tarasenka, aktivistu ukrajinského hnutia Pravý sektor - zadržali v polovici júla v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine.

Bývalý komunistický poslanec Voronenkov emigroval na Ukrajinu a získal tam aj ukrajinské občianstvo, pretože sa obával prenasledovania ruskou tajnou políciou. Vo februári kritizoval ruskú anexiu Krymského polostrova a pomery v Rusku prirovnal k nacistickému Nemecku.

Kyjev považoval Voronenkova za dôležitého svedka ruskej intervencie na Ukrajinu v roku 2014. Lucenko krátko po vražde oznámil, že Voronenkova zabili krátko pred tým, ako mal na vojenskej prokuratúre vypovedať. Čoho sa výpoveď mala týkať, Lucenko neoznámil.

Viac o téme: VraždaDenis Voronenkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu