Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodinkárstvo na najvyšších miestach: Kim Čong-un povýšil vlastnú sestru do vedenia krajiny

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un povýšil svoju mladšiu sestru Kim Jo-čong, takže sa stala súčasťou najužšieho vedenia krajiny, kde má moc jediná strana. Informáciu dnes priniesli severokórejské štátne médiá.

Kim Jo-čong, spolu s troma ďalšími funkcionármi, bola v sobotu v Pchjongjangu na zasadnutí Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce vymenovaná za "kandidátku" politbyra. Ústredný výbor je jedným z riadiacich výborov strany a pozostáva z politbyra - najvyššieho výkonného orgánu, ako aj zo sekretariátu. Kim Jo-čong má podľa juhokórejských médií 30 rokov.

Vodca Kim Čong-un zdedil moc v roku 2011 po svojom otcovi Kim Čong-ilovi. Odvtedy dával svojej mladšej sestre rôzne funkcie, aby posilnil moc rodiny vo vedení izolovanej stalinistickej krajiny (KĽDR). Už od roku 2014, keď Kim Jo-čong vymenovali za zástupkyňu šéfa oddelenia v ústrednom výbore, sa šírili špekulácie, že by mohla v hierarchii vedenia postupovať stále vyššie a viac pomáhať bratovi s riadiacimi záležitosťami.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDRKim Jo-čong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu