Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Protest za spoločné Španielsko: VIDEO Historicky najväčšia demonštrácia, vráťme sa k rozumu!

Protestujúci dav v Barcelone Zobraziť galériu (7)
Protestujúci dav v Barcelone (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BARCELONA - Ulice katalánskej metropoly Barcelona sa dnes zaplnili ľuďmi, ktorí v obrovských počtoch prišli na pochod označovaný ako "vôbec najväčší" protest proti odtrhnutiu Katalánska od Španielska.

Pochod s názvom "Stačilo! Vráťme sa k rozumu" zorganizovala Katalánska občianska spoločnosť (SCC), ktorá ešte pred poludňajším začiatkom akcie na Twitteri napísala: "Mlčiaca väčšina, nech je naše hlasy počuť."

Ľudia zahalení do španielskych a katalánskych vlajok (odlišných od vlajok katalánskych separatistov) skandovali "My všetci sme Katalánci", "Len jeden národ" a "Puigdemont do väzenia".

Galéria: Protest za spoločné Španielsko v Barcelone

Puigdemont je regionálny premiér Katalánska a šéf separatistickej koalície, ktorá zorganizovala katalánske referendum o nezávislosti z 1. októbra aj napriek tomu, že ho ústavný súd zakázal.

Protest za spoločné Španielsko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Vráťme sa k rozumu

Podľa organizátorov prišlo na dnešný pochod 930.000 ľudí, podľa polície 350.000. Barcelonský pochod proti odtrhnutiu Katalánska podporil počas jeho priebehu aj španielsky premiér Mariano Rajoy a zaprisahal sa, že krajina zostane zjednotená. "Vráťme sa k rozumu a ochráňme demokraciu, ústavu a slobodu. Zachováme jednotu Španielska. Nie ste sami," napísal na Twitter.

Ešte pred pochodom sa stovky ľudí zišli pred miestnym sídlom španielskej vojenskej polície, Civilnej gardy, a vyjadrili jej podporu, keďže je obviňovaná z násilia proti separatistom počas referenda. Mnohí protestujúci pricestovali autobusmi alebo vlakmi z iných častí Španielska. Trasa pochodu bude viesť z centrálneho Urquinaonovho námestia na železničnú stanicu Franca.

Protest za spoločné Španielsko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Na záver pochodu majú prečítať verejné vyhlásenie laureát Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa a bývalý predseda Európskeho parlamentu Josep Borrell, katalánsky socialista. Obrovský počet účastníkov barcelonského pochodu za jednotu Španielska ukazuje, že proti nezávislosti Katalánska je "nesmierne veľký počet Kataláncov", povedal novinárom slávny 81-ročný spisovateľ a novinár. 

Dnešok bude historický deň

"To, že sa zhromaždenia zúčastňuje tak mnoho ľudí, prekonáva najoptimistickejšie očakávania," vyhlásil Vargas Llosa. "Je to znak toho, že ohromné množstvo Kataláncov je proti nezávislosti, proti prevratu a za ústavu, zákon a vládu zákona," dodal muž, ktorý je najprominentnejším účastníkom pochodu.

Protest za spoločné Španielsko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

"Dnes skoncujeme s odštiepenectvom," povedala novinárom pred akciou španielska ministerka zdravotníctva Dolors Montserratová, pôvodom Katalánka. "Dnešok bude historický deň." Prieskum verejnej mienky zverejnený konzervatívnym denníkom La Razón ukázal, že proti vyhláseniu nezávislosti Katalánska je 79,4 percenta Španielov a 58,9 percenta Kataláncov.

V referende sa za odtrhnutie od Španielska vyslovilo 90 percent Kataláncov. Avšak ľudové hlasovanie bojkotovala väčšina katalánskych zástancov jednotného Španielska, preto bola účasť hlasujúcich len 43-percentná, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

Musíme prehovoriť nahlas

Organizátori chceli zmobilizovať "tichú väčšinu" ľudí v Katalánsku proti odtrhnutiu. "Ľudia, ktorí prišli demonštrovať, sa cítia ako Španieli než ako Katalánci," uviedol 40-ročný inžinier Raúl Briones v drese španielskej futbalovej reprezentácie a dodal: "Sme radi, ako sa veci majú, a chceme, aby to pokračovalo."

Protest za spoločné Španielsko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

"Cítime sa byť oboje - Katalánci a Španieli," povedala 72-ročná Araceli Ponzeová. "Čelíme desivej neznámej. Uvidíme, čo sa stane, ale musíme prehovoriť veľmi hlasno, aby sa vedelo, čo chceme," vysvetlila agentúre Reuters, prečo prišla na demonštráciu.

V sobotu sa už v Madride konala veľká demonštrácia za zachovanie jednoty Španielska. Súbežne s tým účastníci manifestácie v Barcelone volali po dialógu medzi oboma stranami, ktorý by pomohol ukončiť najhoršiu politickú krízu zeme v posledných desaťročiach. V podobnom duchu sa niesli akcie v piatich desiatkach miest po celej krajine.

Protest za spoločné Španielsko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Strata Katalánska je pre španielsku vládu takmer nemysliteľná. Španielsko by prišlo o 16 percent obyvateľov, pätinu hospodárskej produkcie a viac než štvrtinu vývozu. Katalánsko je taktiež najpríťažlivejšou destinácou pre zahraničných turistov, asi štvrtina z celkového počtu návštevníkov Španielska pripadá na Katalánsko.

Rajoy nevylučuje obmedzenie autonómie Katalánska

Ak Katalánsko vyhlási nezávislosť, španielsky premiér Mariano Rajoy nevylučuje, že región bude na základe ústavných právomocí zbavený autonómie. S odvolaním sa na rozhovor, ktorý Rajoy poskytol denníku El País, o tom dnes informovala agentúra Reuters. 

Mariano Rajoy, španielsky premiér
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Paul White)

"Vláda sa postará o to, aby vyhlásenie nezávislosti k ničomu neviedlo," povedal ďalej Rajoy v rozhovore pre španielsky denník El País. Na otázku, či počíta s využitím článku 155 španielskej ústavy, ktorý národnému parlamentu umožňuje zasahovať do chodu autonómneho regiónu, Rajoy odpovedal: "Nevylučujem akúkoľvek variantu v medziach zákona ... V ideálnom prípade sa zaobídeme bez krajných riešení, ale to by sa stav vecí musel zmeniť." Agentúra Reuters pripomína, že na základe článku 155 môže premiér katalánsky parlament rozpustiť a vypísať v regióne nové voľby.

Španielsky premiér tiež uviedol, že policajné posily, ktoré boli do regiónu nasadené pred referendom, v Katalánsku zostanú, kým sa kríza nevyrieši. Predčasné národné voľby vylúčil. V riešení krízy si nepraje účasť žiadneho prostredníka. O jednostrannom vyhlásení nezávislosti sa špekuluje od oznámenia výsledkov referenda, v ktorom sa podľa katalánskej vlády 90 percent z 2,3 milióna hlasov vyslovilo za odtrhnutie od Španielska. Účasť predstavovala 43 percent.

Viac o téme: ProtestNezávislosťBarcelonaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu