Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký prezident varuje, krajina sa po 27 rokoch trápi s otázkou nových múrov

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Múry odcudzenia, nespokojnosti a hnevu vystriedali fyzický múr, ktorý rozdeľoval Nemecko ešte pred 27 rokmi. Uviedol to dnes nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pri príležitosti štátneho sviatku Dňa nemeckej jednoty, ktorým si krajina pripomína svoje zjednotenie.

Nemecko prešlo podľa hlavy štátu od opätovného zjednotenia dlhú cestu, dnes ale "vznikajú nové múry, menej viditeľné a bez ostnatého drôtu alebo zóny smrti". Agentúra DPA citovala z prepisu prezidentovho prejavu na oslavách Dňa nemeckej jednoty v meste Mainz za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

"Za týmito hradbami sa podnecuje hlboká nedôvera k demokracii a jej predstaviteľom," povedal prezident a priamo tak zareagoval na vstup krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) do spolkového parlamentu.

Steinmenier ďalej hovoril o utečeneckej kríze a o schopnosti Nemecka ubytovať žiadateľov o azyl s tým, že "realita vo svete a možnosti našej krajiny" sa musia zosúladiť. Protiislamská a protiimigračná strana AfD získala v septembrových parlamentných voľbách takmer 13 percent hlasov, čím si v Spolkovom sneme (Bundestag) zabezpečila 90 poslaneckých mandátov. Ide o prvú krajne pravicovú stranu v nemeckom parlamente za posledných 60 rokov.

Viac o téme: NemeckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu