Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V tejto krajine netolerujú homosexualitu: Stupňujú sa zásahy, obvinenie zo skazenosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

KÁHIRA - Egyptská vláda stupňuje zásahy proti osobám podozrivým z homosexuality. Počas necelého týždňa tamojšie policajné zložky zadržali 27 podozrivých gejov a lesieb. Podľa nemenovaného zdroja, na ktorý sa vo svojej správe odvoláva agentúra AP, všetkých 27 zadržaných obvinili z trestného činu "skazenosti".

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala v pondelok na "okamžité" a "bezpodmienečné" prepustenie osôb zadržaných od 22. septembra, keď na koncerte v Káhire vztýčili jeho účastníci zástavu LGBT ľudí. V dôsledku tohto incidentu začali egyptské policajné zložky podnikať razie.

Prinajmenšom päť zo zadržaných podstúpilo análnu prehliadku, aby sa zistilo, či praktikujú sexuálne vzťahy s osobami rovnakého pohlavia, uvádza sa v citovanom vyhlásení AI s tým, že popisovaná metóda sa považuje za mučenie a navyše je vedecky neopodstatnená. "Úrady musia nevyhnutne zastaviť kruté zásahy a okamžite a bezpodmienečne prepustiť zatknutých," povedala riaditeľka AI pre Severnú Afriku Najia Bounaimová.

Homosexualita sa v egyptskej spoločnosti považuje za tabu, a to v rovnakej miere medzi kresťanmi i moslimami. Legislatíva ju však výslovne nezakazuje. V praxi tak úrady stíhajú podozrivých jednotlivcov za trestné činy ako "nemorálnosť" alebo "skazenosť".

Viac o téme: HomosexualitaEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu