Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Séria výbuchov v sýrskom Damasku si vyžiadala 17 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

Počet obetí trojitého bombového útoku, ktorý otriasol dnes centrom sýrskeho hlavného mesta Damask, stúpol na 17. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje konflikt v krajine.

Bomba uložená v aute explodovala neďaleko policajnej stanice v damaskej štvrti al-Mídán, krátko nato dvaja samovražední útočníci odpálili svoje pásy s výbušninami.

Medzi zabitými sú policajti aj civilisti. Mnoho ďalších ľudí utrpelo zranenia, uviedlo SOHR. "Väčšina zranených sa nachádza v kritickom stave, takže počet obetí na životoch zrejme ešte stúpne," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Tú istú policajnú stanicu postihol samovražedný útok aj v decembri 2016, keď ho podniklo 11-ročné dievča, informoval Rahmán.

Sýrsky minister vnútra Muhammad Šaár povedal novinárom pri prehliadke škôd na mieste činu, že zranenia utrpelo aj mnoho civilistov, ktorí sa v čase útoku nachádzali na policajnej stanici.

"Dvaja teroristi zaútočili na stráž policajnej stanice mnohými bombami a pripravili o život veľa policajtov," uviedol minister. Potom jeden z útočníkov pred hlavným vchodom stanice odpálil pás s výbušninami.

Podľa slov ministra tretí útočník, takisto s pásom s výbušninami, prenikol na prvé poschodie, kde narazil na odpor policajtov. Tým sa ho podarilo zabiť, pričom pás explodoval.

Medzitým boli v stredosýrskej provincii Homs usmrtení pri útoku dronom najmenej desiati bojovníci hnutia Hizballáh, ktoré má sídlo v Libanone. Úder cielil na stanovište Hizballáhu vo východnej časti provincie Homs, oznámilo SOHR. Nemohlo však potvrdiť, ktoré vojenské jednotky riadili dron.

Hizballáh bojuje od roku 2012 na strane síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada a snaží sa poraziť povstalcov, ktorí chcú Asada zvrhnúť.

Viac o téme: SýriaExplózia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu