Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podozrivého atentátnika z Marseille zadržali dva dni pred útokom za krádež

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MARSEILLE - Muž, ktorý v nedeľu v juhofrancúzskom meste Marseille nožom na smrť dobodal dve mladé ženy, bol uplynulý piatok zadržaný políciou v Lyone za krádež v obchode. Polícia ho však v sobotu prepustila na slobodu. Na tlačovej konferencii to dnes potvrdil prokurátor Paríža Francois Molins.

K útoku v Marseille, ktoré obeťou sa stali sesternice vo veku 17 a 21 rokov, sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Tá vykonávateľa útoku označila za jedného zo svojich "vojakov".

Ako pripomenula agentúra AP, útočníka krátko po útoku zabili vojaci francúzskej armády hliadkujúci vo francúzskych mestách v rámci protiteroristickej operácie Sentinelle.

Polícia sa snažila podozrivého identifikovať na základe jeho odtlačkov prstov. Ukázalo sa však, že od roku 2005 v policajných záznamoch polície vo Francúzsku, ale aj vo viacerých štátoch Magrebu, páchateľ figuruje pod siedmimi rozličnými menami.

Molins uviedol, že počas zadržania v Lyone uplynulý piatok muž predložil francúzskej polícii tuniský pas vydaný na meno Ahmeda H. narodeného 9. novembra 1987. Počas výsluchu uviedol, že je rozvedený, nemá v Lyone trvalý pobyt a je bez práce. Bol aj užívateľom tvrdých drog.

Muž podľa Molinsa nebol na zozname ľudí, ktorých francúzske tajné služby sledujú kvôli podozreniu z radikalizácie.

Podľa predstaviteľa polície Yva Lefebvra vyšetrovatelia teraz analyzujú údaje získané z iPhonu podozrivého muža a snažia sa nájsť informácie, ktoré by viedli k zisteniu jeho skutočnej identity a motívom činu. Podľa France 2 muž v minulosti často cestoval do Marseille, aby sa oboznámil s tamojšou stanicou.

Lefebvre pripustil, že prepustenie podozrivého po sobotňajšej krádeži môže verejnosť šokovať, ale krádež v obchode sa zvyčajne rieši spísaním policajného protokolu, predvolaním na súd na ďalší deň a prepustením podozrivého. Uviedol, že počas zadržania podozrivého v Lyone nič nenasvedčovalo tomu, že by bol hrozbou z dôvodu radikalizácie.

Francúzske vyšetrovacie orgány útok v Marseille vyšetrujú ako teroristický čin. Vyšetrovanie prevzala parížska prokuratúra, ktorá má na starosti prípady teroristických činov v celom Francúzsku.

 

Viac o téme: Terorizmusútok Marseille
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu