Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V TEJTO krajine sa robí nábor detí, majú bojovať v Sýrii: Ak zomrú, ich rodina dostane výhodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Irán robí nábor medzi afganskými deťmi, aby sa po boku vládnych síl zapojili do boja v sýrskom konflikte, ktorý si od roku 2011 vyžiadal už viac ako 450.000 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnes vydanú správu ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Nábor medzi deťmi vykonávajú príslušníci elitných iránskych Revolučných gárd a po výcviku ich zaraďujú do špeciálnej 14.000-člennej afganskej divízie bojujúcej pod iránskym vedením na strane sýrskych vládnych síl.  V správe HRW sa tiež uvádza, že pracovníkom tejto organizácie sa v Iráne podarilo identifikovať osem hrobov patriacich afganským deťom, ktoré bojovali a zahynuli v sýrskom konflikte.

Riaditeľka HRW pre Blízky východ Sarah Leahová-Whitsonová uviedla, že Irán by mal voči "osobám zodpovedným za nábor afganských detí do ozbrojených zložiek vyvodiť zodpovednosť" a celý proces okamžite zastaviť.

Podľa správy HRW iránske Revolučné gardy robia nábor medzi afganskými utečencami, pričom rodinám zahraničných bojovníkov, ktorí "zahynú v boji, utrpia zranenie alebo padnú do zajatia" ponúkajú iránske občianstvo. Iránske ministerstvo vnútra uviedlo, že v súčasnosti sa v Iráne nachádza približne 2,5 milióna afganských utečencov.

Viac o téme: IránSýriaHRW
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu