Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šok pre rodičov amerického študenta väzneného v KĽDR: Pitva hovorí jasne, nemučili ho!

Dr. Lakshmi Sammarcová Zobraziť galériu (3)
Dr. Lakshmi Sammarcová (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

WASHINGTON - Prípad Otta Warmbiera šokoval Spojené štáty. Po 17-mesačnom väznení v Severnej Kórei sa vrátil domov s mnohopočetnými zraneniami. Podľa pitvy, ktorú vykonala Dr. Lakshmi Sammarcová z okresu Hamilton County, však nič nenasvedčuje tomu, že Warmbiera v Kórei mučili.

Podľa koronera bolo príčinou smrti nedostatočné okysličenie mozgu. Dr. Sammarcová to uviedla v stredu na tlačovej konferencii. Podľa neho to bolo spôsobené neznámym zranením, ktoré utrpel viac než rok pred svojou smrťou. "Nevieme, čo presne sa mu stalo, také sú zatiaľ výsledky pitvy," povedal.

Doktorka Lakshmi Sammarcová
Zobraziť galériu (3)
Doktorka Lakshmi Sammarcová  (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

Čo však zabránilo okysličeniu jeho mozgu nie je podľa koronera jasné. Na jeho tele sa tiež nevyskytovali žiadne známky mučenia. Na tele mal pár jaziev, ktoré však  takisto nenasvedčovali žiadnym mučiacim technikám. Na žiadosť Warmbierovej rodiny bola vykonaná externá obhliadka tela, nie úplná pitva.

Telo bolo v dobrom stave

Sammarcová však vykonala virtuálnu pitvu s použitím rozsiahleho skenovania Warmbierovho tela. Skonštatovala, že jeho telo bolo v prekvapivo dobrom stave na niekoho, kto bol rok pripútaný k lôžku. V správe dokonca uviedla, že jeho telo sa stalo byť "dobre vyživované". 

Jeho rodina však tvrdí, že študenta vo väzení mučili a domov sa vrátil slepý, hluchý, prudko so sebou trhal, kričal a civel do prázdna. K výsledkom obhliadky a záverom lekára sa jeho rodičia zatiaľ nevyjadrili. Severná Kórea žiadne mučenie v prípade amerického študenta nepripúšťa. 

Šok pre rodičov amerického
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Otto Warmbier bol odsúdený na 15 rokov tvrdej práce z dôvodu krádeže propagačného plagátu, uvádzajú severokórejské médiá. Warmbier zomrel v Cincinnati týždeň potom, ako sa vrátil do USA. Upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral. Warmbiera prepustili 19. júna po sedemnástich mesiacov väznenia.

Severná Kórea uvádza ako príčinu smrti botulizmus, vážne infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje problémy so zrakom a dýchaním a môže viesť k paralýze svalov a často i k smrti, v kombinácii s tabletkami na spanie. Počas väzenia bol v kóme a domov sa vrátil s vážne poškodeným mozgom.

Viac o téme: KĽDRSpojené štátyOtto Warmbier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu