Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Interpol sa rozrástol o ďalšiu krajinu: TOTO je nový členský štát

Interpol prijal Palestínu za nový členský štát
Interpol prijal Palestínu za nový členský štát (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Medzinárodná policajná agentúra Interpol hlasovala za prijatie Palestíny ako svojho nového člena, čím podporila ich snahy dosiahnuť medzinárodné uznanie. Hlasovanie sa uskutočnilo na valnom zhromaždení v Pekingu, spolu s Palestínou sa členom stali aj Šalamúnove ostrovy. Po novom tak bude mať Interpol 192 členských krajín. Jeho predstavitelia zatiaľ nezverejnili bližšie informácie o tom, koľko členov hlasovalo za prijatie Palestíny.

Minister zahraničných vecí Palestíny považuje členstvo v Interpole za veľké víťazstvo a prejavenú dôveru v schopnosť presadzovať právo v Palestíne. Kritici ale tento krok považujú za narúšanie rokovaní s Izraelom o štátnej suverenite. Premiér Palestíny podal žiadosť o členstvo v Interpole v roku 2015, v júli tohto roku sa zaviazal, že s organizáciou bude spolupracovať a nebude ju zneužívať na politické, vojenské, rasové a náboženské účely a aktivity.

Interpol je medzinárodná organizácia sídliaca vo francúzskom Lyone, ktorá spolupracuje s políciou, vydáva zatykače a hľadá páchateľov trestných činnosti. Palestína je od roku 2011 tiež riadnym členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

 

Viac o téme: InterpolPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu