Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala Merkelová, najväčší úspech extrémnej pravice od 2. svetovej

Angela Merkelová Zobraziť galériu (30)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ostanú napriek značným stratám najsilnejším subjektom v Spolkovom sneme (Bundestag). Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská strana, bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), získali v nedeľňajších voľbách spolu 33,0 percenta hlasov, čo je o 8,5 percenta menej v porovnaní s predošlými voľbami z roku 2013. Vyplýva to z predbežných úradných výsledkov, ako ich dnes ráno potvrdil úrad spolkového volebného komisára. Do Spolkového snemu (Bundestag) sa po prvý raz dostala aj pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), a to hneď ako tretia najsilnejšia strana.

Voľby v Nemecku: Merkelová odvolila, komplikácie neobišli ani hlavné mesto

Oficiálne volebné výsledky naznačujú značné straty strán koalície

Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) so ziskom 20,5 percenta. Strana Merkelovej vyzývateľa Martina Schulza prišla oproti voľbám spred štyroch rokov o 5,2 percentuálneho bodu a zaznamenala tým svoj historicky najhorší výsledok vo voľbách do Spolkového snemu.

Treťou najsilnejšou stranou sa stala pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá dostala 12,6 percenta hlasov a po prvý raz tak vstúpi do Bundestagu.

Slobodná demokratická strana (FDP) sa po štvorročnej prestávke vráti do spolkového parlamentu po tom, ako získala 10,7 percenta hlasov. V Bundestagu budú mať zastúpenie ešte strana Ľavica (9,2 percenta) a Zelení (8,9 percenta).

Účasť na voľbách dosiahla 76,2 percenta, čo je viac ako pred štyrmi rokmi (71,5 percenta).

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Spolkovom sneme zasadne v novom volebnom období celkovo 709 poslancov, čo je historicky najviac. Ich počet sa po každých voľbách mení vzhľadom na volebný systém využívaný v Nemecku. Rozdelenie kresiel bude podľa úradu volebného komisára takéto: CDU/CSU bude mať 246 mandátov, SPD 153, AfD 94, FDP 80, Ľavica 69 a Zelení 67 poslancov.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

AfD získala voličov všetkých ostatných strán

Alternatíva pre Nemecko (AfD) podľa analýzy verejnoprávnej televízie ARD získala v dnešných voľbách voličov všetkých ostatných parlamentných strán. Konzervatívnej únii CDU/CSU prebrala viac ako milión voličov, sociálnej demokracii (SPD) asi pol milióna. CDU/CSU kancelárky Angely Merkelové, ktorá vyhrala s veľkými stratami, zobrali voličov všetky ostatné strany.

Alexander Gauland, jeden z lídrov AfD, oznámil po oficiálnych výsledkoch podporovateľom strany, že svoju krajinu získajú späť. "Pôjdeme po nich." Na prípitok dodal ďalšie povzbudicé slová. "Dokázali sme to. Sme v nemeckom parlamente a zmeníme Nemecko."

Analýza televízie ARD ukazuje rozdiely medzi počtom voličov, ktorí medzi jednotlivými stranami prešli v oboch smeroch. Z CDU/CSU tak napríklad k AfD prešlo o 1,07 milióna viac voličov ako opačným smerom. Výrazne AFD bodovala aj v iných stranách. Od Ľavice takto získali 430-tisíc voličov, od slobodných demokratov (FDP) 50-tisíc a od Zelených 40-tisíc.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Le Penová blahoželala AfD k historickému úspechu

Krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa v nedeľných voľbách stala treťou najsilnejšou stranou v Spolkovom sneme, blahoželala k volebnému úspechu aj šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

Ako v noci nadnes informovala televízia RTL, volebný úspech AfD označila Le Penová vo svojom tweete za "historický výsledok" a "nový symbol prebúdzania sa ľudí". AfD, ktorá sa ostro vymedzuje proti imigrantom a islamu, získala v nedeľných voľbách do Bundestagu podľa neoficiálnych výsledkov od 13,1-13,2 percenta hlasov a stala sa tak treťou najsilnejšou stranou v nemeckom parlamente. 

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP/Jacques Brinon)

RTL okrem toho pripomenula, že AfD má svojho poslanca i v Európskom parlamente, do ktorého bolo zvolených aj päť zástupcov FN. RTL však súčasne uviedla, že v nedeľných voľbách do francúzskeho Senátu nebol úspešný ani jeden kandidát FN.

Euro v reakcii na voľby kleslo

Euro reaguje na výsledky nedeľných parlamentných volieb v Nemecku miernym poklesom. Jednotná európska mena dnes klesla až o pol percenta na 1,189 USD. Neskôr však časť strát umazala a po vyhlásení oficiálnych výsledkov voliev strácala zhruba 0,2 percenta na 1,193 USD. Investori sa obávajú, že Merkelovú teraz čakajú obtiažne jednania o vytvorení koalície.

"Pravdepodobne najdôležitejším povolebným prehlásením bolo, že súčasný koaličný partner SPD okamžite oznámil odchod do opozície," uviedol analytik Peter Schaffrik zo spoločnosti RBC Europe. "Domnievame sa, že s odchodom SPD (z veľkej koalície) je jedinou zo zostávajúcich realistických možností koalícia CDU/CSU, slobodných demokratov (FDP) a Zelených," dodal.

Sformovanie takejto koalície by však mohlo zabrať niekoľko mesiacov. "Trh predajom eur reagoval na možnosť, že sa Merkelová dostane pri vytváraní koalície do problémov," uviedol ekonóm Daisuke Karakama z firmy Mizuho Bank.

Merkelovej gratulovali aj Macron a Netanjahu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron blahoželal nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu jej konzervatívcov v nedeľňajších voľbách do Spolkového snemu (Bundestag).

"Telefonoval som Angele Merkelovej, aby som jej zagratuloval," napísal Macron v noci na dnes na sociálnej sieti. "V našej spolupráci, ktorá je nenahraditeľná pre Európu a naše krajiny, budeme s odhodlaním pokračovať," citovala ho agentúra DPA.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Opätovný volebný triumf šéfky nemeckých kresťanských demokratov ocenil aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Gratulácie pre Angelu Merkelovú, skutočnú priateľku Izraela, k jej opätovnému zvoleniu za kancelárku Nemecka," uviedol Netanjahu v noci na dnes rovnako na Twitteri.

FDP v nemeckej vláde bude musieť byť zodpovednejšia, umierni aj Sulíka

Dnešné nemecké parlamentné voľby priniesli tri hlavné fakty – odchod socialistov z SPD ako menšieho vládneho partnera do opozície, silný, takmer 90-členný mandát pre Alternatívu pre Nemecko (AfD) a oslabenie kancelárky Angely Merkelovej. Skomentoval v rozhovore s TASR Milan Nič, analytik Centra Roberta Boscha pre strednú a východnú Európu Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku so sídlom v Berlíne.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Volebná matematika po tom, čo SPD ohlásila odchod do opozície, naznačuje čierno-žlto-zelenú koalíciu "Jamajka" (kresťanskodemokratická CDU/CSU s liberálnou FDP a Zelenými). Analytik však varoval pred unáhlenými závermi. "Nepredbiehal by som, že naozaj vznikne koalícia Jamajka – to sa dá komentovať, až keď sa vytvorí," upozornil Nič a poznamenal, že najstabilnejšou by bolo pokračovanie veľkej koalície CDU/CSU a SPD. "SPD však oznámila ústup do opozície a tým pádom nie je možné pokračovať vo veľkej koalícii. Ale oni veľmi dobre vedia, že by ich to dlhodobo ako stranu asi zabilo," skonštatoval analytik.

"Oslabenie kancelárky Merkelovej nie je spôsobené len tým, že má len dve možnosti – Jamajka alebo menšinová vláda, ktorú už odmietla – ale aj tým, že jej strana zaznamenala veľkú stratu hlasov. A predovšetkým CSU v Bavorsku zaznamenala najhorší výsledok od druhej svetovej vojny," zdôraznil Nič. Pripomenul, že Bavorsko na budúci rok čakajú voľby do krajinského parlamentu a zároveň voľby šéfa strany po súčasnom predsedovi Horstovi Seehoferovi.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spolkový snem môže byť doteraz najväčší

Spolkový senát vzniknutý z dnešných nemeckých volieb by mohol byť podľa najnovšej prognózy televízie ARD najväčší v histórii. Zasadnúť v ňom môže v dôsledku zvláštností volebného systému okolo 690 poslancov, dosiaľ bolo 630.

O tom, že by nemecký parlament, ktorý nemá stálu veľkosť, mohol byť doteraz najväčší, sa hovorilo už pred voľbami. Politológ Joachim Behnke z univerzity v juhonemeckom Friedrichshafene počítal s tým, že v ňom zasadne približne 685 zákonodarcov. Podľa súčasného odhadu by ich mohlo byť ešte o päť viac.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Voľby nám ukázali, že treba zmeniť prístup k migrácii

Hlavná nemecká vládna strana CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej v dnešných celoštátnych voľbách zaznamenala ťažké straty – zo 41,5 percenta pred štyrmi rokmi sa prepadla na približne 33 percent, čo je najhorší výsledok od roku 1949 – a vo volebnej centrále CDU v Berlíne bolo medzi členmi strany cítiť sklamanie. A to napriek tomu, že prvý povolebný prejav Merkelovej na tom istom mieste krátko predtým sprevádzali ovácie.

"Najdôležitejšie je mať väčšinu a to CDU v týchto voľbách dosiahla. Pravdaže, želal som si lepší výsledok, ale zároveň je tu silný mandát pre kancelárku Merkelovú," povedal pre TASR jeden z členov CDU. Po tom, čo sociálni demokrati, ktorí doteraz vládli ako menší koaličný partner s CDU, ohlásili ústup do opozície po najhoršom výsledku po druhej svetovej vojne, volebná matematika ukazuje na čierno-žlto-zelenú koalíciu, takzvanú Jamajku (CDU/CSU-FDP-Zelení). Takéto zoskupenie na celoštátnej úrovni doteraz nikdy nevzniklo.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Podľa mňa je možné takto vládnuť – CDU v posledných rokoch otvorila viacero zelených tém. Ja osobne by som si želal čierno-žltú koalíciu, avšak ak koalícia Jamajka zavedie aj niektoré zelené opatrenia, tak si viem predstaviť, že to bude dobrá vláda," uviedol člen CDU. S poľutovaním sa vyjadril k volebnému výsledku protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD). "Je to škoda, že dosiahli taký dobrý výsledok. Pred voľbami som hovoril, že 10-percentnú hranicu neprekročia. Všetkých politikov AfD nemožno démonizovať, je tam však aj krídlo, ktoré sa ukazuje ako antisemitské a rasistické. Od ich vyjadrení sa strana doteraz jasne nedištancovala. Toto krídlo sa tam naopak etablovalo a zdá sa, že demokrati v tejto strane svoj boj prehrali. Voliči AfD by si mali dávať pozor, že demokratov v strane vytlačili nabok ľudia ako Höcke alebo aj samotný volebný líder Alexander Gauland," upozornil člen CDU.

Angele Merkelovej gratulovali viacerí zahraniční činitelia

Nemecko je naďalej na strane európskeho projektu, konštatoval dnes predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani gratulujúc spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v dnešných parlamentných voľbách. "Pracujme spoločne v záujme zreformovania Európy," dodal na jednej zo sociálnych sietí najvyšší predstaviteľ kontinentálneho zákonodarného zboru.

Aj krajan Angely Merkelovej, uznávaná osobnosť EP, šéf frakcie európskych ľudovcov Manfred Weber, ktorý je podpredsedom CSU, podčiarkol, že Nemecko zostáva s Angelou Merkelovou silným a spoľahlivým partnerom na starom kontinente. Súčasne vyjadril sklamanie nad tým, že sociálni demokrati z SPD nedokázali ponúknuť alternatívy.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi gratulantmi boli dnes aj premiéri škandinávskych krajín, Švédska, Nórska a Fínska - Stefan Löfven, Erna Solbergová a Juha Sipilä. Angele Merkelovej gratuloval dnes aj najvyšší predstaviteľ Svetového židovského kongresu Ronald Lauder, ktorý ju označil za "skutočnú priateľku štátu Izrael a židovského národa". Zdôraznil jej neúnavný boj proti antisemitizmu v priebehu 12 doterajších rokov na poste kancelárky a ocenil aj niektoré jej nové legislatívne iniciatívy.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

V centre Berlína protestujú stovky ľudí proti AfD

Stovky demonštrantov vyšli dnes na Alexandrovo námestie v centre Berlína, aby demonštrovali pred jednou z tamojších výškových budov proti Alternatíve pre Nemecko (AfD), ktorej činitelia tam oslavujú dnešný volebný úspech a historicky vstup do Spolkového snemu (Bundestagu). Na mieste je množstvo policajtov, ktorí zabezpečujú miesto kordónom. Informovali o tom internetové vydanie denníka Berliner Zeitung, ako aj tlačová agentúra AP.

Mnohí z rádovo stoviek nespokojných, medzi ktorými nechýbali zástupcovia ultraľavicových zoskupení vrátane Antify sprevádzajú protestnú akciu hlasitým piskotom a pokrikmi ako Zmiznite, zmiznite, AfD rasistický balík či Celý Berlín nenávidí AfD. Na jednom z transparentov nechýbal nápis Rasizmus nie je alternatíva. Viacerí politici a stúpenci AfD fotografovali a filmovali demonštrantov z balkóna.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Židovské strany sa tvrdo vymedzili voči AfD

Niekoľko židovských organizácií sa dnes výrazne vymedzilo proti protiimigračnej a protiislamskej Alternatíve pre Nemecko (AFD), ktorá sa v dnešných voľbách prvýkrát dostala do Spolkového senátu, kde bude treťou najsilnejšou formáciou. V hlasovaní získala podľa prognóz približne 13 percent hlasov.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemecká ústredná židovská rada k volebnému vzostupu AfD uviedla, že spolková republika teraz čelí najväčšej výzve od svojho vzniku. "Prvýkrát sa do Spolkového snemu dostala pravicovo populistická strana, ktorá silne ťahá ku krajnej pravici," napísala rada. Vyzvala tiež ostatné politické strany, aby sa od AfD nedali vyprovokovať.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Merkelová doplatila na prisťahovaleckú politiku

Príčinou zlého výsledku strán únie CDU/CSU Angely Merkelovej v dnešných nemeckých parlamentných voľbách sú utečenci. Merkelová teraz zaplatila cenu za svoju prisťahovaleckú politiku, reagoval na výsledky volieb v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 šéf inštitútu Nézöpont Sámuel Mráz Ágoston.

Inštitút Nézöpont je blízky vláde premiéra Viktora Orbána. Podľa analytika kancelárka Merkelová nie je v jednoduchej situácii, pretože jej koaličný partner, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), dosiahol svoj doteraz najhorší volebný výsledok. Takýto výsledok volieb sa zrejme zrodil v "protielitárskej" atmosfére, čomu svedčí aj dobrý výsledok strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá je namierená proti terajšiemu režimu, myslí si Mráz Ágoston.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tzv. jamajská koalícia sa neteší širokej podpore

Volební lídri nemeckej liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) i zelených deklarovali dnes pripravenosť na rokovania so stranami únie CDU/CSU o ich prípadnej účasti v budúcej vládnej koalícii. Christian Lindner, ktorý priviedol FDP po štyroch rokoch existencie v postavení mimoparlamentného opozičného subjektu späť do Bundestagu, avizoval ochotu rokovať s konzervatívcami Angely Merkelovej, avšak zdôraznil, že liberáli považujú za potrebnú zmenu doterajšieho kurzu.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá bola jedným z volebných lídrov zelených, naznačila, že jej strana je pripravená na rokovania s kýmkoľvek s výnimkou pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Zároveň však naznačila, že nebudú jednoduchým partnerom pri rokovaniach. Keďže SPD krátko po oznámení prvých prognóz avizovala zámer odísť do opozície, koalícia strán únie CDU/CSU s liberálmi z FDP a zelenými označovaná v súvislosti so zafarbením jednotlivých subjektov za tzv. jamajskú, sa javí ako matematicky jediná možná.

Zelení sú ochotní jednať o vláde

Predseda liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner vyjadril ochotu jednať so stranami konzervatívnej únie CDU/CSU o vytvorení vlády, ale žiada o zmenu kurzu. Strana Zelených varovala, že koaličné rokovania budú zložité. Koalícia CDU/CSU, FDP a Zelení je po tom, čo sociální demokrati oznámili, že odídu do opozície, pravdepodobne jedinou možnosťou.

"Minulé volebné obdobie bolo prvé v histórii republiky, v ktorom v Spolkovej snemovni chýbal liberálny hlas - a bude zároveň aj posledným," povedal predseda FDP Lindner po oznámení odhadov volebných výsledkov.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

AfD chápe, že ľudia sa necítia bezpečne

Protiimigračná a protiislamská Alternatíva pre Nemecko (AfD) podľa takmer polovice nemeckých voličov lepšie než ostatné strany pochopila, že už sa rad ľudí necítí bezpečne. Ukazuje to výskum verejnej mienky pre televíziu ARD. Z prieskumu pre TV ZDF zase vyplýva, že protestnú stranu volilo výrazne viac mužov než žien.

O tom, že AfD lepšie než ostatní rozumie bezpečnostným obavám Nemcov, je presvedčených 49 percent voličov. Viac ako tretina - 35 percent - považuje za dobré, že strana chce výrazne obmedziť príchod utečencov. Ešte o dva percentuálne body viac voličov oceňuje snahu AfD obmedziť v spolkovej republike vplyv islamu. Drvivá väčšina Nemcov - 86 percent - je tiež presvedčená o tom, že sa strana, ktorá bude v Spolkovom sneme tretia najsilnejšia, nedostatočne dištancuje od pravicovo extrémistických pozícií.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

SPD sa pripravuje na pôsobenie v opozícii

Jedna z najväčších nemeckých politických strán a jedna z najstarších na svete Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) sa nebude uchádzať po dnešných parlamentných voľbách v spolkovej republike o účasť vo vláde a vo svojom boji bude pokračovať v opozícii. Vyhlásil to dnes bývalý predseda Európskeho parlamentu, neúspešný volebný líder strany Martin Schulz.

Jeho slová potvrdila vo vysielaní druhého programu verejnoprávnej televízie ZDF i podpredsedníčka strany Manuela Schwesigová. Šéf parlamentnej frakcie SPD Thomas Oppermann konštatoval, že miesto strany je teraz v opozícii. Lídrom SPD by mal zostať Martin Schulz, ktorý aj sám naznačil, že by rád viedol stranu v opozícii. Historický volebný neúspech strany priznal Schulz slovami: "Dnes je ťažký a trpký deň pre nemeckú sociálnu demokraciu".

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Súčasne netajil, že žiadny demokrat sa nemôže len tak preniesť cez volebný výsledok AfD, ktorým sa do Bundestagu po prvý raz dostala ultrapravicová strana schopná tam vytvoriť frakciu. Na webovej stránke SPD je poďakovanie všetkým aktivistom, ktorí v ostatných týždňoch neúnavne bojovali za spravodlivú a solidárnu politiku a snažili sa získať hlasy pre SPD a jej volebného lídra.

"Dali ste do toho všetko, ste špička!", hovorí sa v závere textu. SPD slávila v druhej polovici XX. storočia veľké volebné chvíle, z jej radov vyšli spolkoví kancelári Willy Brandt (1969-1974), Helmut Schmidt (1974-1982) i Gerhard Schröder (1998-2005).

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

AfD chce inicioovať v parlamente vyšetrovanie Merkelovej

Predstavitelia Alternatívy pre Nemecko (AfD) pokračovali dnes večer, krátko po uzavretí volebných miestností, v agresívnej rétorike známej z ich predvolebných i skorších akcií. Volebný líder protiimigračnej, euroskeptickej strany Alexander Gauland vníma výsledok hlasovania občanov ako mandát na vyhlásenie boja proti budúcej spolkovej vláde.

"Vrátime si našu krajinu a náš ľud," vyhlásil kontroverznými výrokmi známy predstaviteľ AfD, ktorý avizoval poľovačku na úradujúcu kancelárku i hon na vládu. To však nezostalo jediným podobným vyjadrením z radov AfD. Gaulandova kolegyňa-volebná líderka strany Alice Weidelová avizovala iniciovanie vytvorenia vyšetrovacieho grémia v parlamente, ktoré by sa zaoberalo nešpecifikovanými porušeniami práva zo strany kancelárky Angely Merkelovej.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Merkelová v reakcii na AfD: Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová reagovala dnes v televíznej povolebnej relácii ARD a ZDF zdržanlivo na hrozby AfD, avizujúce iniciovanie vytvorenia parlamentnej vyšetrovacej komisie pre objasnenie jej utečeneckej politiky. "Nebojím sa žiadnej vyšetrovacej komisie," zdôraznila šéfka nemeckej spolkovej vlády, avšak dodala: Musíme dbať na to, aby sme mali ešte dosť času zaoberať sa budúcnosťou. Ide o hospodársku budúcnosť krajiny. Preto nám radím nezačínať nové volebné obdobie iba s prehliadkou minulosti. Angela Merkelová súčasne avizovala tvrdé vyporiadanie sa s AfD na parlamentnej pôde v súlade s ústavou krajiny.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hlboké sklamenie

"Volebný výsledok spolkových volieb 2017 je pre nás hlbokým sklamaním, ako spoločný výsledok CDU/CSU, tak výsledok CSU v Bavorsku," reagoval na odhad predseda Bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer. Na pravej strane sa podľa neho vytvoril priestor, ktorý zaujala AfD, teraz je potrebné tento priestor opäť zabrať. Volebný výsledok CSU, ktorá sa posledné štyri roky podieľala s CDU a SPD na spolkovej vláde v Berlíne, je podľa odhadov najhorší od roku 1953.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Chceli sme lepší výsledok, ale dosiahli sme cieľ

Priali sme si trochu lepší výsledok, ale dosiahli sme svoje ciele. Po oznámení odhadov výsledkov volieb do Spolkového snemu to dnes v Berlíne povedala kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová. Voličov, ktorých strana stratila v prospech protiimigračnej formácie Alternatíva pre Nemecko (AfD), chce Merkelová získať späť.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Mám radosť, že sme dosiahli svoje strategické volebné ciele," uviedla Merkelová. Únia CDU/CSU sa stala najsilnejšou frakciou v parlamente, môžeme vytvoriť vládu a nikto nemôže vytvoriť vládu proti nám, dodala kancelárka. Po dvanástich rokoch pri moci nie je podľa nej víťazstvo CDU/CSU "vôbec samozrejmosťou".

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Schulz chce zostať na čele SPD napriek historickému neúspechu

Nespokojnosť voličov pocítila aj doteraz koaličná Sociálnodemokratická strana (SPD), ktorá so ziskom okolo 20 percent hlasov dosiahla svoj vôbec najhorší volebný výsledok všetkých čias. Negatívny rekord strany činil doteraz 23 percent z roku 2009, pred štyrmi rokmi SPD podporilo 25,7 percenta voličov. Niet sa prečo čomu čudovať, ak vedenie strany krátko po oznámení prvej prognózy naznačilo, že je za odchod do opozície.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

Koalícia Jamajka sa zdá byť jedinou možnosťou

Takzvaná koalícia Jamajka - teda CDU/CSU-FDP-Zelení - sa zdá byť matematicky jedinou možnou koalíciou po tom, čo spoluvládnuca SPD oznámila odchod do opozície s najhorším volebným výsledkom od roku 1949 (20 percent). Čierno-žlto-zelená koalícia Jamajka by mohla získať podľa odhadov väčšinu 31 hlasov. CDU a SPD, teda doterajšia vládna koalícia, by mala väčšinu o 42 hlasov, avšak socialisti sa podľa prvých povolebných vyhlásení chystajú do opozície. Programovo blízkej koalícii CDU s liberálnou FDP by k väčšine chýbalo 31 hlasov.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

AfD treťou najsilnejšou stranou, vládu chce "hnať"

Volebný líder protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland, ktorého strana podľa odhadov získala v dnešných voľbách 13,4 percenta hlasov, považuje výsledok za mandát na vyhlásenie boja budúcej spolkovej vláde. Povedal to krátko po zatvorení volebných miestností dnes večer.

Oficiálne výsledky volieb: Vyhrala
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nech sa prioblečú, lebo ich budeme hnať," vyhlásil v Berlíne. "Vrátime nám našu krajinu a náš ľud," prisľúbil volebný líder tretej najsilnejšej nemeckej strany po dnešných voľbách.

Viac o téme: Výsledky voliebAngela MerkelováNemecké voľby 2017CDU/CSU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu