Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Rasistické a xenofóbne vtipy v detskom časopise: Absurdná obhajoba vydavateľa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Ďalší detský časopis pohoršil verejnosť. Po Včielke nasleduje Fľak, ktorý sa nemiestnymi vtipnými hádankami stal hitom internetu. Bohužiaľ, vo veľmi negatívnom svetle. Počas 20-ročnej existencie časopis pravidelne zabával deti. Tentokrát to však tvorcovia trochu prestrelil. V ich najnovšom výbere vtipov sa totiž nachádzali rasistické narážky.

Detský časopis Fľak už roky zabáva deti, no vtipy, ku ktorým sa tvorcovia a prispievatelia uchýlili tentokrát, sú naozaj nemiestne. Majú rasistický a cynický podtón. "1. Je to čierne a žerie to hranolky. Čo je to?," znela prvá hádanka. "Polovica Spojených štátov amerických."

FOTO Rasistické a xenofóbne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Pozrite si odpovede na ďalšie hádanky

2. S kým susedí Rusko?
Odpoveď: S kým sa mu zachce.

3. V aute sedí Albánec, Sýrčan, Ukrajinec. Kto šoféruje?
Odpoveď: Polícia.

4. Čo znamená, ak je vyvesená čierna zástava?
Odpoveď: Mamé voľné miesta...

5. Čo je absolútny nezmysel?
Odpoveď: Ak Cigán študuje popri zamestnaní.

FOTO Rasistické a xenofóbne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Vydavateľ sa bráni

Vydavateľ časopisu Viliam Mruškovič sa obhajuje, že inteligentný človek vie rozlíšiť vtipy na zasmiatie od nabádania k rasizmu. Každý sa vraj občas sťažuje. "Na vtipy sa treba pozerať s nadhľadom, lebo sú to vtipy a nie múdrosti," povedal Mruškovič pre Denník N. Nadhľad je, samozrejme, dôležitý. V tejto situácii je však otázne, či je nadhľad na mieste.


Prečítajte si tiež: POZOR! Škandalózna chyba v detskom časopise môže zabíjať: Láka na "chutnú" najjedovatejšiu hubu


Ľudí vtipy pobúrili

Ľudia na Facebooku si okamžite všimli nemiestne vtipy a zareagovali na to. "Hm, ako asi vyzerá redakcia časopisu Fľak? Strašne slabé vtipy. (Deti sú naša budúcnosť," napísal jeden z čitateľov. "Fľaka kupujeme. Som zdesená. Pozitívne je, že keď som Johnovi, čitateľovi, čítala tie hádanky z článku, vyhlásil, že je to rasizmus. Takže čitatelia vedia, čo vydavateľ nie. No ale to je sila!," uviedla Lenka. 

"Mesačník pre žiakov základných škôl plný rasistického a xenofóbneho svinstva. V normálnej krajine by sa vydavateľ takejto veci hanbil vyjsť na ulicu. U nás je poslancom v meste Martin, dokonca predsedom školskej komisie. Čo s tým?," uviedol ďalší pobúrený čitateľ.

Viac o téme: RasizmusXenofóbiaFľakČaspis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu