Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nepochopiteľná dráma počas vojenského cvičenia! Ruský vrtuľník odpálil rakety na civilistov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Neuveriteľný omyl. Cvičný prelet vrtuľníkov sa takmer zmenil obrovskú tragédiu. Nevedno, čo robil ruský pilot, ale takmer to stálo život nevinných civilistov.

Rakety vzduch-zem z bojového vrtuľníka Kamov Ka-52 boli vraj odpálené omylom. Podľa serveru 66.ru dvaja ľudia z prizerajúcich sa divákov - zrejme novinári - boli vážne zranení a najmenej dve autá zhoreli. K nehode malo dôjsť ešte pred samotnou ukážkou.

VIDEO omylu pilota

Nie je zatiaľ jasné, kedy k nehode došlo. Podľa niektorých sa tak stalo tesne pred Putinovým príjazdom. Podľa niektorých ničili vrtuľníky Mi-28N a Ka-52 raketami pozemné ciele na cvičisku Lužskij už v sobotu a podľa armády v nedeľu.

VIDEO Pohľad z helikoptéry

"Správy o salve do davu novinárov sú hlúposť a provokácia," uistil západný vojenský okruh podľa agentúry TASS. Zábery zásahu rakiet do civilných vozidiel z vrtuľníka podľa vojakov neboli nakrútené na cvičení Západ 2017, ktoré prebieha, ale na inom výcviku a vtedy nikto nebol zranený.

Rakety dopadli tesne pred prechádzajúceho muža
Zobraziť galériu (2)
Rakety dopadli tesne pred prechádzajúceho muža  (Zdroj: Twitter)

Ministerstvo dopravy zatiaľ o incidente mlčí. Kancelária prezidenta incident nechce komentovať. "Túto otázku treba položiť ministerstvu obrany, nie prezidentskej kancelárii," zareagoval Putinov hovorca Dimitri Peškov.

Putin sledoval veľké manévre Západ 2017 v priestore Lužskij pri Petrohrade v pondelok, a to za veľkého lejaku, takže podľa vládneho listu Rossijskaja Gazeta letectvo zo zeme vidieť nebolo. Veliteľ 6. leteckej armády, generál Alexander Duplinskij hlásil, že piloti splnili všetky úlohy na výbornú.

Západ 2017

V západných regiónoch Ruska a v Bielorusku prebieha veľké týždenné vojenské cvičenie Západ 2017, ktoré je pre Rusko vyvrcholením tohtoročného výcviku a pre ruských susedov a západné štáty provokáciou a dôvodom na obavy z nového tlaku Moskvy.

Strategické cvičenie má podľa ruských armádnych špičiek obranný charakter a nie je namierené proti žiadnej tretej krajine. Zapojiť sa do neho má necelých 13.000 mužov, aj keď podľa nedávneho vyhlásenia nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen má ísť až o 100.000 vojakov v zbrani. Ruské ministerstvo obrany toto tvrdenie odmietlo ako absurdné.

Viac o téme: HelikoptéraRaketyVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu