Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na svete je nová ničivá zbraň: Irán vyrobil otca všetkých bômb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán vyrobil takmer 10-tonovú nejadrovú bombu. Ako uviedla iránska televízia Press TV, informoval o tom hlavný veliteľ vzdušných síl iránskych Revolučných gárd Amír Alí Hadžizáde. Správu o novinke v iránskej výzbroji priniesla aj agentúra Sinchua.

Iránsky generál dodal, že na objednávku armády iránske zbrojovky vyvinuli a vyrobili 10-tonové bomby a dali ich k dispozícii ozbrojeným silám. Spresnil, že bomby možno zhadzovať z lietadiel typu Iľjušin, pričom majú silný ničivý efekt. 

Hadžizáde uviedol, že ak Spojené štáty majú „matku všetkých bômb", potom Irán má teraz „otca všetkých bômb".  Generál narážal na americkú nekonvenčnú bombu GBU-43, známu aj pod označením MOAB (Massive Ordnance Air Blast), ktorou USA v apríli tohto roku v Afganistane podnikli útok na podzemný systém tunelov militantov Islamského štátu (IS).

Americkí zbrojári vyvinuli GBU-43 počas vojny v Iraku. V prípade útoku v Afganistane šlo o vôbec prvé použitie GBU-43 v boji. Podľa agentúry AP bomba obsahuje 11 ton výbušnín a je určená na zhodenie z nákladného lietadla. Ide o bombu zhadzovanú voľným pádom a navádzajú ju pomocou systému GPS.

Agentúra TASS dnes informovala, že americký Pentagón dnes odmietol komentovať správy o zostrojení a výrobe supersilnej nejadrovej bomby Iránom a odkázal novinárov, aby sa pýtali v Teheráne.

Viac o téme: Bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu