Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump bez strachu: Na výročie útokov z 11. septembra sľúbil porážku terorizmu

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Pri príležitosti dnešného 16. výročia teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 americký prezident Donald Trump prisľúbil porážku terorizmu.

"Teroristi, ktorí na nás zaútočili, si mysleli, že v nás vzbudia strach a oslabia nášho ducha, ale Ameriku nemožno zastrašiť. Tí, ktorí sa o to pokúsia, sa čoskoro ocitnú na zozname porazených nepriateľov, ktorí si dovolili otestovať našu odvahu," povedal Trump na ceremónii v Pentagóne.

Trump bez strachu: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Podľa Trumpa sa 11. septembra 2001 zmenil nielen svet, ale "my všetci". Zároveň vzdal hold takmer 7000 americkým vojakom, ktorí zahynuli v boji proti terorizmu za posledných 16 rokov. Ešte pred spomienkovou ceremóniou v Pentagóne si Trump uctil obete útokov minútou ticha v Bielom dome, informovala agentúra DPA.

Trump bez strachu: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Podľa agentúry AP sa dnešné spomienkové podujatia začali minútou ticha a následne vyzváňaním zvonov o 8.46 h miestneho času. Práve v tomto čase pred 16 rokmi vrazilo teroristami pilotované lietadlo do severnej veže Svetového obchodného centra (WTC). Ďalšie zvony sa rozozvučali v rovnakom čase, v akom 11. septembra 2001 vrazilo do južnej veže WTC druhé lietadlo, tretie do Pentagónu a v akom sa štvrtý stroj zrútil do poľa neďaleko pensylvánskeho Shanksvillu. Príbuzní obetí prečítali mená takmer 3000 ľudí, ktorí pri útokoch prišli o život.

Viac o téme: 11. september 2001Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu