Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Emotívny odkaz Trumpovi priamo na mexickej hranici: Umelec nainštaloval citlivú scénu na FOTO

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

MEXICO - Malý chlapec zvedavo nazerá z Mexika ponad vysoký železný plot do Spojených štátov. Reč je o umeleckej inštalácii, ktorá sa na americko-mexickej hranici objavila práve v dňoch, keď administratíva Donalda Trumpa oznámila, že zruší program na ochranu mladých ilegálnych prisťahovalcov.

"Vlasy má prehodené na bok a s viditeľným záujmom nazerá z mexickej strany cez plot, akoby sa pozeral cez zábradlie svojej detskej postieľky," opísala inštaláciu americká verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

Obrovskú maketu chlapca nainštaloval na hranici pri kalifornskom meste Tecate francúzsky umelec JR. Chlapec na obrázku je skutočným mexickým chlapcom, ktorého stretol, keď hľadal pre svoj projekt pozemok na mexickej strane hranice. Poskytla ho práve chlapcova mama.

 

 

"Ja tam vidím svojho syna, ale dúfam, že pre ostatných reprezentuje všetky deti, všetkých ľudí, ktorí majú sny – sny, ktoré im neboli odcudzené nejakou politickou víziou alebo predsudkom," uviedla žena.

Umelec vysvetlil, že preňho boli múry a steny vždy miestom, na ktoré si ľudia vešajú jeho obrazy, a nie prostriedkom na rozdeľovanie ľudí. Inštaláciu chce nechať na hranici približne mesiac. "Chlapec vôbec netuší, že je to múr, ktorý rozdeľuje ľudí. Nemá ani poňatia o politickom kontexte. O čom asi tak premýšľa?" opýtal sa JR a dodal, že dúfa, že inštalácia podnieti diskusiu.

Biely dom tento týždeň oznámil zámer zrušiť program na ochranu mladých prisťahovalcov – ľudí, ktorých ako malé deti priniesli ilegálne do USA ich rodičia. V krajine sú označovaní ako dreamers, teda ľudia, ktorí majú sny. Program zaviedol bývalý prezident Barack Obama a týmto mladým prisťahovalcom dal možnosť získať odklad vyhostenia a legálne v USA pracovať.

Viac o téme: UmelecMigrantiDonald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu