Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ničivý hurikán Irma zasiahol Kubu: ONLINE ochvíľu tvrdo udrie na USA, milióny ľudí unikajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (28)
Ilustračné foto

MIAMI - Cyklóna vyčíňajúca v Karibiku opäť zosilnela a zmenila sa na hurikán piateho stupňa. Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) hurikán Irma sprevádza vietor s rýchlosťou 257 kilometrov za hodinu.

19:00 Sila hurikánu poklesla, zrejme nie na dlho

Hurikán Irma, ktorý sa presúva cez Kubu smerom k americkému štátu Florida, preradili dnes do tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice po tom, ako sa ustálená rýchlosť vetra znížila na 205 kilometrov za hodinu. Očakáva sa však, že pred úderom na americkú pevninu opäť zosilnie, uviedla agentúra AP.

16:00 Zákaz vychádzania má ochrániť obyvateľov

Úrady v severnej časti karibského ostrova Svätý Martin, ktorý je zámorským územím Francúzska, vyhlásili zákaz nočného vychádzania s cieľom minimalizovať riziká pre obyvateľov a ich majetok po tom, ako tam v uplynulých dňoch napáchal rozsiahle škody hurikán Irma. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Zákaz nočného vychádzania bude platiť od 19.00 do 7.00 h miestneho času, a to najmenej do stredajšieho rána. Okrem hurikánu Irma, ktorý sa momentálne presúva cez Kubu smerom k Floride, zavedené opatrenie súvisí aj s prípravami na očakávaný zásah hurikánom Jose.

11:47 Irma zoslabla na štvrtú kategóriu

Irma dnes nad Kubou mierne zoslabla na hurikán štvrtej kategórie. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Irma v noci nadnes nakrátko dosiahla najvyšší piaty stupeň, ale teraz ho sprevádza vietor s rýchlosťou 249 kilometrov za hodinu a smeruje takmer 20-kilometrovou rýchlosťou na severozápad. Juh Floridy by mala dosiahnuť v nedeľu ráno miestneho času.

Úrady tohto amerického štátu nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie Floridy, takže je to jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny, informovala agentúra AP. Ďalším 540.000 ľudí nariadili evakuáciu z pobrežia štátu Georgia. Úrady otvorili tiež stovky záchytných centier pre ľudí, ktorí neodišli. Až po Atlantu sú hotely preplnené s evakuovanými obyvateľmi.

Hurikán Irma udrel na Kubu na polostrove Camagüey na severozápade krajiny. Niektoré komunity zaznamenali výpadky elektrickej energie a sťažilo sa komunikačné spojenie s mestami v odľahlejších oblastiach, uviedla spravodajská stanica BBC. V provincii Ciego de Avila boli nárazy vetra také silné, že zničili prístroj na meranie sily vetra, informoval kubánsky meteorologický úrad. Tisícky turistov unikli z Kuby a letoviská na severnom pobreží ostrova sú v súčasnosti prázdne.

Irma, ktorá si doteraz vyžiadala najmenej 24 mŕtvych, v uplynulých dňoch zdevastovala viacero karibských ostrovov. Mexickým zálivom sa zasa prehnal hurikán prvej kategórie Katia, ktorý zasiahol sever Mexika. Vietor tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Neskôr zoslabol na tropickú búrku s rýchlosťou vetra iba okolo 70 km/h.

10:43 Na Floride evakuujú viac ako päť miliónov ľudí

Úrady nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí v americkom štáte Florida, ktorý by mal v nedeľu ráno miestneho času zasiahnuť mohutný hurikán Irma. Ide o štvrtinu populácie Floridy, takže je to jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny, informuje dnes agentúra AP.

Ničivý hurikán Irma zasiahol
Zobraziť galériu (28)

Ďalším 540.000 ľudí nariadili evakuáciu z pobrežia štátu Georgia. Úrady otvorili tiež stovky záchytných centier pre ľudí, ktorí neodišli. Až po Atlantu sú hotely preplnené s evakuovanými obyvateľmi.

Ničivý hurikán Irma zasiahol
Zobraziť galériu (28)

"Ak chcete odísť a neurobíte tak dnes v noci, budete musieť ujsť pre touto mimoriadne nebezpečnou búrkou na vlastné riziko," uviedol v piatok floridský guvernér Rick Scott. Naliehal na všetkých z oblasti Florida Keys, kam má Irma udrieť najprv, aby sa evakuovali. Hurikán Irma v noci nadnes opäť zosilnel na najvyššiu piatu kategóriu a vyčíňal na polostrove Camagüey na severozápade Kuby, pričom ho sprevádzali nápory vetra s rýchlosťou 260 km/h. Niektoré komunity zaznamenali výpadky elektrickej energie a sťažilo sa komunikačné spojenie s mestami v odľahlejších oblastiach, uvádza spravodajská stanica BBC. Tisícky turistov unikli z Kuby a letoviská na severnom pobreží ostrova sú v súčasnosti prázdne.

Irma, ktorá si doteraz vyžiadala najmenej 24 mŕtvych, v uplynulých dňoch zdevastovala viacero karibských ostrovov. Mexickým zálivom sa zasa prehnal hurikán prvej kategórie Katia, ktorý zasiahol sever Mexika. Vietor tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Neskôr zoslabol na tropickú búrku s rýchlosťou vetra iba okolo 70 km/h.

6:21 Ničivý živel zosilnel na hurikán a pustoší všetko, čo mu príde do cesty

Na území amerického štátu Florida, kam Irma smeruje, vyhlásili stav ohrozenia. Z juhu tohto štátu úrady evakuujú ľudí z najviac ohrozených oblastí - ide o vyše pol milióna osôb. Lokálne nariadili evakuáciu aj vo vybraných oblastiach v Južnej Karolíne, ako aj v Alabame a Georgii, kde prechod Irmy predpokladajú v pondelok.  

Hurikán nakopil lode na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA/AP)

Agentúra AP informovala, že hurikán v piatok večer (miestneho času) udrel na polostrov Camagüey na severozápade Kuby, pričom ho sprevádzali nápory vetra s rýchlosťou 260 km/h. Mexickým zálivom sa zasa prehnal hurikán prvej kategórie - Katia -, ktorý zasiahol sever Mexika. Vietor tam dosahoval rýchlosť 120 km/h. Meteorológovia predkladajú, že v priebehu 24 hodín tento hurikán zoslabne. V Atlantiku zasa vyčíňa hurikán José, ktorý takmer dosahuje piaty stupeň intenzity, keďže rýchlosť sprievodného vetra sa blíži k 250 km/h. 

1:58 Ničivý živel sa rúti na Floridu

Hurikán Irma v noci nadnes udrel na východnú a strednú časť Kuby, odkiaľ predtým z preventívnych dôvodov evakuovali vyše milión ľudí. Úrady do bezpečia previezli aj turistov z najohrozenejších oblastí na severe a severovýchode krajiny. Kubánske ministerstvo cestovného ruchu spresnilo, že ide o približne 10.000 zahraničných a niekoľko tisíc domácich turistov, ktorých previezli do západnej časti krajiny. 

Ničivý hurikán Irma zasiahol
Zobraziť galériu (28)

Z ohrozených prímorských oblastí previezli vrtuľníkmi do bezpečia aj delfíny, ktoré sú atrakciou pre turistov, informovala agentúra Reuters. V oblasti Havany, kde žijú viac ako dva milióny ľudí a ktorú by silná búrka mohla obísť, bola zatiaľ vyhlásená len pohotovosť. Úrady nariadili technickým službám vyčistenie kanalizačných potrubí, pretože sa obávajú, že v nedeľu by do nich mohla preniknúť morská voda.    

Okrem Kuby hurikán Irma zasiahol aj Bahamské ostrovy, kde tamojšia vláda nariadila leteckú evakuáciu asi 1200 obyvateľov južnejších ostrovov do hlavného mesta Nassau. Po tom, ako Irma udrie na severné pobrežie Kuby, mala by postupovať smerom k Floride a juhovýchodnému pobrežiu USA. Toto územie by hurikán mal zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Odborníci pripúšťajú, že pri pobreží Floridy by mohla opäť zosilnieť. 

Očakáva sa, že silný vietor na Floride napácha veľké škody a zaplaví veľkú časť územia tohto štvrtého najľudnatejšieho štátu USA. V súvislosti s tým sa na juhu Floridy odohráva evakuácia takmer pol milióna ľudí, ktorú sprevádzajú kolóny na diaľniciach a nedostatok pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

 

 
 
Viac o téme: KaribikHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu