Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf OSN to povedal na plné ústa: Severná Kórea je zdrojom najnebezpečnejšej krízy dnešného sveta

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

NEW YORK - Riziko vypuknutia jadrového konfliktu so Severnou Kóreou je z pohľadu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v súčasnosti "najnebezpečnejšou krízou" vo svete. Vojne je potrebné bezpodmienečne zabrániť, citovala agentúra DPA jeho dnešné vyjadrenie pred novinármi v New Yorku.

"Potenciálne dôsledky vojenského zásahu sú príliš desivé," povedal Guterres po tom, ako vyvolali vo svete znepokojenie správy o najnovšej skúške jadrovej zbrane v Severnej Kórei z uplynulej nedele. Šéf OSN opätovne odsúdil severokórejské jadrové testy a vyzval Pchjongjang na dodržiavanie medzinárodných záväzkov, ako aj na riešenie terajšej krízy prostredníctvom dialógu.

"Táto krajina sa už zase postavila proti Bezpečnostnej rade (OSN) a medzinárodnému spoločenstvu. Kórejská ľudovodemokratická republika už zase zbytočne a nezodpovedne vystavila riziku milióny ľudí vrátane vlastných občanov, čeliacich suchu, hladomoru a závažnému porušovaniu ich ľudských práv," vyjadril sa Guterres.

Severná Kórea údajne v nedeľu uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa tamojšej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

Viac o téme: OSNSeverná KóreaAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu