Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Tropická búrka Harvey naďalej pustoší Texas: Trump sľubuje mohutnú podporu

Domy sú pod vodou Zobraziť galériu (6)
Domy sú pod vodou (Zdroj: SITA/AP David J. Phillip)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump prisľúbil na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bielom dome plnú podporu štátom Texas a Louisiana pri vyrovnávaní sa s následkami tropickej búrky Harvey, ktorá do oblasti priniesla rozsiahle záplavy a v súvislosti s ktorou sa očakávajú ďalšie zrážky.

"Ľudia v Texase a Louisiane, sme na 100 percent s vami," odkázal podľa agentúry DPA obom štátom Trump. "Tragické časy ako tieto odkrývajú to najlepšie z americkej povahy... Sme jedna americká rodina," povedal ďalej americký prezident a občanov Texasu vyzdvihol za ich neoblomnosť a silu, s akou sa vyrovnávajú so záplavami. 

Harvey ešte v sobotu popoludní zoslabol na tropickú búrku, juhovýchod štátu Texas však aj naďalej sužuje výdatnými zrážkami. Mimoriadny stav vyhlásili úrady v dovedna 54 texaských okresoch a v pondelok ho Trump schválil aj pre časti susedného štátu Louisiana. Trump plánuje Texas ešte v priebehu dnešného dňa navštíviť, pričom do Louisiany by podľa vlastných slov mohol zavítať v sobotu.

Zničený kostol v Refugiu,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Nick Wagner)

V texaskom meste Houston napadlo v uplynulých dňoch rekordné množstvo zrážok - až do 75 centimetrov - a podľa predpovedí meteorológov by sa situácia mala v nadchádzajúcich dňoch mala ešte zhoršiť. Texaský guvernér Greg Abbott zmobilizoval všetkých zhruba 12.000 príslušníkov texaskej Národnej gardy, aby úradom pomáhali pri záchranných a pátracích operáciách. 
Do Texasu a Louisiany zároveň vyslala približne 8500 svojich príslušníkov aj Americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA). Záchranárom pomáha vrtuľníkmi aj americká pobrežná stráž a tiež príslušníci Amerického úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP). 

Texaský guvernér Greg Abbott
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Christi Caller)

Najviac postihnuté je práve najľudnatejšie texaské mesto Houston. Starosta Sylvester Turner uviedol, že zachránených bolo v metropolitnej oblasti mesta už viac ako 2000 ľudí. Mnoho obyvateľov muselo pred vodou uniknúť na strechy domov a vyvýšené miesta, pričom núdzové telefonáty v oblasti neutíchajú. 

Hurikán ničí všetko, čo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Corpus Christi Caller)

Texaské úrady, na ktoré sa odvoláva spravodajská stanica BBC, hovoria najmenej o ôsmich obetiach na životoch. Šiesti z nich - štyri deti a ich dvaja starí rodičia - sú pravdepodobne členmi jednej rodiny, ktorá sa zrejme utopila, keď dodávku, v ktorej sa viezla, zaliala voda. Úrady predpokladajú, že o pomoc v súvislosti so záplavami požiada v Texase dovedna pol milióna ľudí, pričom zhruba 30.000 osobám bude poskytnuté dočasné prístrešie. 

Spustošený Texas po záplavách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Corpus Christi Caller)

Národné centrum pre hurikány (NHC) v pondelok uviedlo, že juhovýchod Texasu budú aj v nadchádzajúcich dňoch ohrozovať ničivé a život ohrozujúce záplavy. Národná meteorologická služba (NWS) zároveň informovala, že najhoršie záplavy sa v regióne očakávajú v stredu a vo štvrtok. Bez elektriny sú na juhovýchode Texasu tisícky domácností. Zatvorené sú aj mnohé školy a v samotnom Houstone napríklad aj obe letiská, ktorých pristávacie dráhy sú celkom zatopené. Prevádzku v oblasti pozastavili aj viaceré ropné rafinérie či plynárenské závody. 

Búrka bude mať neblahý vplyv na ekonomiku USA

Škody spôsobené tropickou búrkou Harvey na majetku v južnom Texase podľa spoločnosti Moody's Analytics pravdepodobne dosiahnu sumu desiatok miliárd USD. Poisťovne však budú uhrádzať iba malú časť škôd, keďže vo veľkom rozsahu ich budú znášať americkí daňoví poplatníci.

Fima AIR Worldwide odhaduje, že búrka Harvey spôsobila poistné škody vo výške 1,2 až 2,3 mld. USD. Analytická firma CoreLogic prognózuje, že poistné škody budú v sume 1 až 2 mld. USD a podľa firmy Risk Management Solutions by mohli byť v sume 6 mld. USD. Tieto odhady však nezahŕňajú škody spôsobené záplavami, ktoré zvyčajne pokrýva poistenie federálnej vlády proti povodniam.

Predpokladá sa, že tropická búrka Harvey ovplyvní ekonomiku južného Texasu na niekoľko mesiacov. Mark Zandi, hlavný Moody's Analytics, predpovedá, že výpadok produkcie regiónu bude približne na úrovni 7 až 8 mld. USD. Uviedol však, že hospodárstvo sa zotaví vďaka peniazom od poisťovní a vládnej pomoci na obnovu.

Viac o téme: TexasHurikán Harvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu