Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lídri európskych a afrických krajín sa stretnú v Paríži: Budú hľadať odpovede na migráciu

Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Vladimir Putin
Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Kremlin Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Vedúci predstavitelia Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska sa v pondelok stretnú s lídrami afrických krajín a budú diskutovať o spôsobe, ako obmedziť nelegálnu migráciu do Európy cez Stredozemné more. Hlavným bodom rokovaní má byť riešenie situácie v problémovej Líbyi, ktorá je kľúčovým prepravným bodom migrantov z Afriky.

Na stretnutí, ktoré zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, sa zúčastnia premiér líbyjskej medzinárodne podporovanej vlády Fájiz Sarrádž, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Paolo Gentiloni, španielsky premiér Mariano Rajoy, šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini a prezidenti Nigeru a Čadu.

Angela Merkelová sa pred stretnutím vyjadrila, že chce väčšiu podporu pre líbyjskú pobrežnú stráž a má záujem uzavrieť s Nigerom dohodu, ktorá by potláčala nelegálne pašovanie utečencov. Lídri budú diskutovať aj o bezpečnostnej spolupráci. Po rokovaniach sa stretnú predstavitelia európskych krajín a budú pokračovať v diskusiách týkajúcich sa záležitostí Európskej únie.

Nemecko a Egypt uzavreli dohodu o pomoci

Nemecko a Egypt dnes uzavreli dohodu zameranú na spomalenie migrácie do Európy. Ako napísala agentúra AP, ide o súčasť širšej snahy Nemecka spolupracovať s rôznymi krajinami v boji s nekontrolovanou migráciou.

Nová dohoda počíta s tým, že Nemecko poskytne Egyptu viac prostriedkov na prevádzkovanie programov zameraných na hľadanie práce a posilní granty podporujúce štúdium Egypťanov v Nemecku, objasnil hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Berlín ďalej Káhire pomôže skvalitniť zariadenia pre sýrskych utečencov a ďalších vysídlených ľudí z rôznych končín Afriky a Blízkeho východu nachádzajúcich sa v Egypte.

Obe krajiny sa tiež dohodli na užšej spolupráci v boji proti pašerákom ľudí, ktorí ich protizákonne prevádzajú cez Stredozemné more do Európy. Medzinárodná organizácia pre Migráciu (IOM) odhaduje, že od začiatku tohto kalendárneho roka prišlo do Európy okolo 121.000 migrantov.

Viac o téme: MigrantiMigráciaAngela MerkelováMariano RajoyFederica MogheriniPaolo GentiloniEmmanuel MacronFájiz Sarrádž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu