Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin si zaspomína na staré časy: Na majstrovstvách sveta v džude sa stretne aj s Orbánom

Vladimir Putin uprostred zápasu v džude.
Vladimir Putin uprostred zápasu v džude. (Zdroj: Twitter/SputnikNewsUS)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin priletí dnes do Budapešti na majstrovstvá sveta v džude. V športovej hale Papp László Sportaréna sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a spolu s mongolským prezidentom Chaltmágínom Battulgom si pozrú otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta, informoval denník Magyar Idök Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v piatok spresnil, že Putin síce pricestuje do maďarskej metropoly na otvorenie športového podujatia, ale v jeho delegácii bude aj niekoľko ministrov ruskej vlády, medzi nimi aj šéf rezortu zdravotníctva, ktorý je spolupredsedom maďarsko-ruskej hospodárskej zmiešanej komisie. Ministri absolvujú pracovné plenárne zasadnutie s maďarskými partnermi.

Hodnotenie ruského prezidenta na Západe je podľa maďarského analytika Andrása Deáka tri roky po anexii Krymu veľmi rozdielne. "V rusko-amerických vzťahoch došlo ku kroku späť ešte aj v porovnaní s obdobím vládnutia prezidenta Baracka Obamu. Donald Trump síce naznačil istú snahu zlepšiť vzťahy s Moskvou, Kremeľ sa ale v súčasnosti denne spomína vo Washingtone, preto sa nikto neodváži dať s Rusmi do reči z obavy o svoje miesto," konštatoval Deák.

V Európe si však podľa analytika uvedomili, že s Ruskom treba vybudovať samostatnú stratégiu, na Američanov sa totiž nemožno spoľahnúť. Vzťahy Európy s Ruskom pomaly smerujú k normalizácii, pričom sa ale nezabúda na situáciu Ukrajiny. Putin si v Budapešti pri tejto príležitosti prevezme od Debrecínskej univerzity titul čestný občan (civis honoris causa).

Ruský prezident navštívil Maďarsko naposledy 1. februára, keď s Orbánom rokoval o vzájomných hospodárskych vzťahoch a v rámci nich aj o pripravovanom projekte rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi.

Návšteva prezidenta rozdelila spoločnosť

Prísne mimoriadne bezpečnostné opatrenia a protestujúci aktivisti sprevádzali dnes prílet prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina do Budapešti. Letecký špeciál Tu-214, s ktorým prezident a jeho delegácia podľa nepotvrdených informácií pricestovali, pristál krátko po 12.00 h. Podľa údajov leteckého portálu Flightradar24.com bolo ako cieľová destinácia stroja ruskej vládnej letky pôvodne uvedené ruské čiernomorské mesto Soči, avšak lietadlo od začiatku smerovalo z Moskvy na západ - cez Bielorusko, Poľsko a Slovensko do Maďarska.

Aktivisti strany Momentum dnes nadránom prelepili tabule viacerých budapeštianskych ulíc sovietskymi názvami z obdobia komunistického režimu a poznámkou: "Nedopusťme, aby sa to znova stalo!" Aktivisti počas Putinovej návštevy plánujú rozdávať v meste titulnú stranu denníka Népszabadság z 28. novembra 1972, keď do Budapešti pricestovalo vedenie Sovietskeho zväzu na čele s jeho najvyšším predstaviteľom Leonidom Brežnevom.

Proti návšteve ruského prezidenta protestujú aj opozičné strany Spolu (Együtt) a Politika môže byť iná (LMP). Sympatizanti chcú Putina vypískať, najmä v okolí športovej haly Papp László Sportaréna, kde sa prezident má zúčastniť otváracieho ceremoniálu majstrovstiev sveta v džudo.

Strana Liberáli (Liberálisok) vyjadrila obavy zo skutočnosti, že francúzsky prezident Emmanuel Macron a ďalší významní predstavitelia západných krajín Maďarsko obchádzajú, pričom Putin pricestoval v uplynulom polroku už druhýkrát. Liberáli to považujú za jednoznačný dôkaz, že maďarská vláda sa vzďaľuje od Európy, od západnej demokracie.

Špeciálne opatrenia

Na trase medzi letiskom a športovou halou, ktorú v Budapešti ruská hlava štátu absolvuje, platia obmedzenia až do neskorého večera. Poklopy mestskej kanalizácie na nej privarili. Putin sa o 15.00 h má stretnúť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Viac o téme: DžudoVladimir PutinViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu