Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Irán sa vyhráža jadrovým programom: Obohacovanie uránu môžu spustiť do piatich dní

Alí Akbar Sálehí
Alí Akbar Sálehí (Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN - Irán môže obnoviť obohacovanie uránu na vysokej úrovni do piatich dní. Vyhlásil to dnes šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí, ktorého cituje stanica Slobodná Európa.

Jeho vyjadrenie prišlo po obvineniach zo strany USA, že Irán nedodržiava dohodu medzi Teheránom a svetovými veľmocami o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za sankčné ústupky, podpísanú v roku 2015. Teherán, naopak, obviňuje Spojené štáty, že dohodu porušili uvalením nových sankcii voči islamskej republike v súvislosti s jej programom vývoja rakiet a balistických striel.

"Ak by sme chceli, dokážeme obnoviť 20-percentné obohacovanie (uránu) nanajvýš do piatich dní," vyhlásil Sálehí pre štátnu stanicu IRIB. Zdôraznil, že prioritou krajiny je dodržiavať jadrovú dohodu, nie však "za každú cenu". Prelomový dokument z leta 2015 stanovuje, že Teherán neprekročí obohacovanie tejto látky na úrovni piatich percent. Obohacovanie uránu na vysokú úroveň - 20 percent a viac - by už postačovalo na výrobu nukleárnej zbrane.

Hoci americké ani medzinárodné kontrolné orgány nezistili porušovanie týchto záväzkov, Biely dom opakovane obviňuje iránske vedenie z pokračovania vývoja balistických striel schopných niesť jadrové hlavice. Teherán argumentuje, že tieto testy slúžia výlučne pre obranu krajiny a nedochádza tak k porušovaniu dohody. Irán zároveň dlhodobo tvrdí, že jeho jadrový program slúži výlučne na mierové účely a nie na výrobu zbraní.

Viac o téme: UránIránAtómAlí Akbar Sálehí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu