Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mattis sa neohlásene prihnal do Iraku: Bagdad uistil o podpore Washingtonu

(Zdroj: SITA/AP/Mindaugas Kulbis)

BAGDAD - Americký minister obrany James Mattis sa dnes v Bagdade stretol s irackým premiérom Hajdarom Abádím. Mattis, ktorý do Iraku pricestoval na vopred neohlásenú návštevu, opätovne uistil Bagdad o podpore zo strany Washingtonu v boji proti terorizmu, informuje agentúra DPA.

Mattis a Abádí rokovali o spôsoboch posilnenia bilaterálnej spolupráce v oblasti vojenského výcviku a výzbroje. Očakáva sa, že Mattis sa stretne aj s kurdským regionálnym prezidentom Masúdom Barzáním. V irackej časti Kurdistanu sa bude 25. septembra konať referendum o vyhlásení nezávislosti od Iraku. Abádí je proti tomuto plebiscitu a usiluje sa prostredníctvom rozhovorov s rozličnými frakciami, vrátane Kurdov, o zachovanie jednoty krajiny.

Americký osobitný vyslanec pre medzinárodnú koalíciu bojujúcu proti extrémistickej skupine Daeš Brett McGurk vyzval na dialóg a vyhlásil, že pripravované referendum bude mať "výrazne destabilizujúci" vplyv.

Mattisova neohlásená zastávka v Iraku prichádza niekoľko dní po tom, ako iracké sily začali ofenzívu zameranú na vytlačenie militantov z mesta Tal Afar západne od nedávno oslobodeného Mósulu, ktoré je pod kontrolou Daeš od polovice roku 2014. Tal Afar je poslednou baštou džihádistov na severe krajiny. Policajné jednotky a šiitské milície dnes obsadili tamojšiu štvrť Džazíra. Elitné protiteroristické sily irackej armády navyše prenikli na juhozápade mesta do štvrte Kifáh.

Podľa brigádneho generála Hajdara Fadhíla sa postupujúce jednotky zatiaľ nestretli s veľkým odporom bojovníkov Daeš, aj keď títo odpaľujú rakety a vysielajú samovražedných atentátnikov. Fadhíl ale predpokladá, že boje sa zintenzívnia, čím viac sa budú vládne sily približovať k centru Tal Afaru. Daeš stále kontroluje iné územia južne a západne od Mósulu.

Mattis bol v pondelok v Jordánsku, kde sa stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II. V stredu sa presunie do Turecka, ktoré je spojencom USA v NATO. Stretne sa tam s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrami obrany a zahraničných vecí. Vo štvrtok Mattis navštívi Ukrajinu. Do Kyjeva príde 24. augusta, keď majú Ukrajinci štátny sviatok Dňa nezávislosti Ukrajiny. Stretne sa tam aj s prezidentom Petrom Porošenkom a ministrom obrany Stepanom Poltorakom.

Viac o téme: Hajdar AbádíJames Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu