Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA dočasne pozastavia vydávanie víz v Rusku: Moskva si na rozhodnutie posvieti

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Spojené štáty od stredy na osem dní pozastavia procedúru vydávania neimigrantských víz na svojom veľvyslanectve v Moskve. Konzuláty USA v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku nebudú vydávať víza až do odvolania. Oznámilo to dnes veľvyslanectvo USA v Moskve.

Podľa agentúry AP ide o reakciu na ruské nariadenie, aby USA do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva a všetkých troch konzulátov o 755, teda o dve tretiny. Väčšinu z týchto pracovníkov tvoria miestni občania. Stalo sa tak po tom, čo americký Kongres schválil sankcie proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za jeho kroky na Ukrajine a v Sýrii, pripomenula AP.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na margo dnešného oznámenia o pozastavení vydávania víz konštatoval, že USA tým chcú dosiahnuť, aby Rusi cítili nespokojnosť s vlastnou vládou. Na otázku, ako teraz zareaguje Rusko, Lavrov odpovedal, že Moskva si oznámenie veľvyslanectva "preštuduje" a na rozdiel od americkej vlády "si nebude vylievať zlosť na občanoch USA".

Putin podpísal výnos o vymenovaní Anatolija Antonova

Novým ruským veľvyslancom v USA sa stal kariérny diplomat Anatolij Antonov, ktorý v minulosti zastával aj funkciu námestníka ministra obrany. Výnos o vymenovaní Antonova do funkcie veľvyslanca Ruska v USA a stáleho pozorovateľa v Organizácii amerických štátov podpísal ruský prezident Vladimir Putin, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Antonov je politickými analytikmi vnímaný ako zástanca tvrdej línie v postoji voči Spojeným štátom. Na poste ruského veľvyslanca v USA vystrieda Sergeja Kisľaka, ktorý vo Washingtone pôsobil od roku 2007. Kisľakovo meno sa v poslednom čase spomínalo v súvislosti s viacerými významnými predstaviteľmi novej administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa: jeho poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn odstúpil po tom, čo klamal o svojich kontaktoch s veľvyslancom Kisľakom, americký minister spravodlivosti Jeff Sessions sa zasa zriekol formálneho dohľadu nad vyšetrovaním prípadného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v roku 2016 po zverejnení správ, že neinformoval o svojich stretnutiach s Kisľakom, ktoré absolvoval ešte ako člen Trumpovho predvolebného tímu.

Viac o téme: VízaRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu