Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štátny sekretár Vatikánu pôjde do Ruska: Chce zblížiť katolíkov a pravoslávnych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin dúfa, že jeho nadchádzajúca cesta do Ruska posilní vzťahy medzi katolíkmi a pravoslávnymi veriacimi. Parolin, ktorý vo Svätej stolici zastáva druhú najvplyvnejšiu pozíciu, navštívi Moskvu 20.-24. augusta, informovala dnes agentúra TASS.

Parolin má na programe stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarchom Kirillom. Pre 62-ročného kardinála to bude prvá návšteva Ruskej federácie. "Pevne verím, že moja cesta prispeje k posilneniu vzťahov, vzájomného rešpektu a spolupráce medzi katolíkmi a pravoslávnymi," vyhlásil Parolin.

Kardinál sa stretne i s ďalšími vysokopostavenými cirkevnými činiteľmi, s ktorými bude rokovať o globálnych problémoch vrátane ekumenických kontaktov. "Je dôležité využiť každú príležitosť na zlepšenie vzájomného dialógu, spolupráce a rešpektu s cieľom presadzovanie mieru," dodal. Na otázku, či je jeho návšteva prípravou pre eventuálnu cestu pápeža Františka do Ruska, Parolin odpovedal: "Dúfam, že s Božou pomocou sa mi podarí prispieť i v tomto smere."

Viac o téme: PápežRuskoFrantišekPietro Parolin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu